Effektovervåking av trua arter og naturtyper: 2022
Om publikasjonen
Denne rapporten beskriver overvåking av effekter av tiltak for fem trua arter og en trua naturtype.
Formålet er å videreutvikle metodikk og dataanalyse, samt å videreføre pågående overvåking, slik at overvåkingen kan følge med på effekter av igangsatte og nye tiltak.
De fem artene som er inkludert i prosjektet er: Honningblom, Elvesandjeger og stor elvebreddedderkopp, klippeblåvinge og prikkrutevinge. I tillegg pågår effektovervåking av åpen grunnlendt kalkmark.
Rapporten avdekker at en felles utfordring for flere av casene i denne rapporten er at tiltak er planlagt og gjennomført uavhengig av planlegging og etablering av overvåking
Rapporten anbefaler at eventuelle nye effektovervåkingsprosjekter som starter opp, prioriterer å legge til rette for en bedre samordning og planlegging før tiltak gjennomføres, framfor å forsøke å koble overvåking på pågående tiltak.
Et viktig grep for å få bedre kunnskap er å sikre tidsserier. Dette øker utvalgsstørrelsen gradvis (med nye årlige data) og kan hjelpe brukere i å forstå variabiliteten i dataene og ytterligere styrke kunnskapen om tiltakenes effekt.
Rapporten understreker at en langsiktighet i planlegging og finansiering vil legge til rette for utvikling av enda mer standardiserte protokoller for overvåking, og for gradvis utvidelse av overvåkingen til å omfatte nye tiltak eller nye arealer.