Publikasjon

Risikovurdering for spredning av fremmede ferskvannsfisk til vannregioner i Norge

Om publikasjonen

Fremmede fiskearter kan ha stor negativ påvirkning i økosystemene hvor de blir introdusert.

Denne negative effekten er forventet å øke ettersom temperaturen og antropogen påvirkning øker, og de stedegne artene mister sitt fortrinn i å være spesialtilpasset kalde og skrinne forhold.

I denne rapporten har vi analysert disse trendene for fem forskjellige artssammensetninger av fremmede fiskearter som er introdusert flere steder Norge: «Agnfisk», «Meitefisk» (sportsmeite), «Store predatorfisk», «Laksefisk» og «Eksotiske fisk». Gruppene er satt sammen fordi de antas å ha samsvarende motivasjoner for introduksjoner, og for å øke datagrunnlaget utover å vurdere enkeltarter for seg. Vi har konstruert statistiske modeller som lar oss predikere sannsynlige introduksjoner 50 år frem i tid innenfor disse artsgruppene, samtidig med at vi viser potensiell egenspredning fra disse introduksjonene.

Samlet sett legger dette grunnlaget for risikovurdering for fremtidig spredning innenfor de spesifikke artsgruppene. Denne risikoen fremstilles i kart, som gir grunnlag for vur-deringer av nærmere tiltak for å hindre spredning innenfor områder som har ekstra høy risiko. Vi tar også for oss generelle kost-nytte-vurderinger for bekjempelse av fremmede fiskearter, der sosioøkonomiske perspektiver rundt fremmede fiskearter i ferskvann vurderes.