Driftspilot veideteksjon: Metodeforbedringer i 2022
Om publikasjonen
Rapporten omhandler videreutvikling av metode for automatisert deteksjon av naturinngrep ved bruk av Sentinel-2 satellittbilder.
Miljødirektoratet ønsker å teste ut metodikker som ved hjelp av fjernmåling i kombinasjon med kunstig intelligens (KI), kan avdekke endringer i arealdekke - som følge av ulike typer naturinngrep.
Norsk regnesentral (NR) har tidligere utviklet en metode for deteksjon av ulike typer veier. Deteksjonsmetoden er basert på U-Net.
Denne rapporten presenterer en prosesseringskjede for halvautomatisk deteksjon av naturinngrep, i form av nye veier, i Sentinel-2 satellittbilder med 10 m romlig oppløsning.
Miljødirektoratet vedlikeholder et kart over status og utvikling av inngrepsfri natur i Norge. U-Net ble brukt til automatisert deteksjon av nye veier, da disse ofte er årsaken når arealet med inngrepsfri natur reduseres.
De siste årene har dype nevrale nettverk (som U-Net) vært den foretrukne metoden i mange bildegjenkjenningsoppgaver innen fjernmåling. Metoden var i stand til å oppdage mange nye veier, men med noen falske positive og muligens noen falske negative (dvs. manglende nye veier).
Prosesseringskjeden ble kjørt i en driftspilot fra juni til oktober 2022. I 2022 ønsket en å kjøre driftspiloten på hele Norge, ikke bare i Sør-Norge som tidligere. I tillegg ble metoden forbedret, med formål å redusere antallet falske deteksjoner. Forbedringen av resultatene er knytta til størrelse på helning av nye detekterte objekt, samt avstand til annen kjent infrastruktur.
Oppsummert har NR påvist at automatisert deteksjon av nye veier, for å bidra til en forbedret kvalitet på kart over inngrepsfri natur, er mulig.