Publikasjon

Miljødirektoratets anbefalinger for bevaringsutsetting av truede arter

Om publikasjonen

Denne rapporten presenterer Miljødirektoratets anbefalinger for bevaringsutsetting av truede arter: Gjelder fra 17. mai 2023.

Dette er nasjonale anbefalinger for bevaringsutsetting av truede arter av amfibier, insekter, karplanter, moser, sopp og lav.

Anbefalingene retter seg mot alle som planlegger slike prosjekter.

Bevaringsutsetting, altså en tilsiktet utsetting eller flytting av en art fra et sted til en annen for å bevare arten, er et av virkemidlene vi har som kan hindre at arter forsvinner.

Det er mange hensyn å ta for at bevaringsutsettinger skal bli vellykket. Dette er ofte effektive tiltak dersom de lykkes, men det er samtidig knyttet risiko til prosjektene. I verste fall kan dårlig planlegging og mangelfulle risikovurderinger få uheldige økologiske konsekvenser, og man risikerer å kaste bort verdifulle ressurser. 

Anbefalingene gir en innføring i hvilke vurderinger som bør gjøres om når og for hvilke arter bevaringsutsetting kan være et hensiktsmessig tiltak. Dersom artens status, biologi, økologi og lokaliteter ligger til rette for slike tiltak, gir anbefalingene veiledning i praktisk gjennomføring av bevaringsutsetting, og om hvordan relevant regelverk skal tolkes.