Publikasjon

System for biodrivstoff utover omsetningskravene

Om publikasjonen

Svar på oppdrag om å utrede og vurdere system for bruk av biodrivstoff utover statlige omsetningskrav.

Klima- og miljødepartementet har bedt Miljødirektoratet om å utrede et rapporteringssystem for avansert biodrivstoff som selges til veitrafikk og ikke-veigående maskiner utover omsetningskravet.

Formålet med systemet er at enkeltaktørers bruk av 100 % eller høyinnblandet avansert biodrivstoff som oppfyller bærekraftkriteriene i produktforskriften, og som ikke er lagd av råstoff med avskogingsrisiko, skal kunne bidra til bruk av biodrivstoff utover omsetningskravet og redusere nasjonale klimagassutslipp.

Miljødirektoratet er også bedt om å vurdere hvorvidt et slikt system kan gi grunnlag for å endre Miljødirektoratets anbefaling til DFØ om å prioritere nullutslipp og biogass i offentlige anskaffelser.

I tillegg blir det vurdert hvordan lokal bruk av flytende biodrivstoff ev. kan inkluderes i klimagassregnskapet for kommuner.

Å supplere dagens innkjøpsanbefaling med en statlig innkjøpsveiledning kan være et hensiktsmessig virkemiddel. Dette er etter vår vurdering juridisk gjennomførbart og vil kunne utbedre noen svakheter med dagens praksis. En slik veiledning bør utredes og eventuelt operasjonaliseres av DFØ.

Vi anser at for flytende biodrivstoff er det mest hensiktsmessig at dette fremmes med omsetningskrav for å redusere utslipp fra gjenværende drivstofforbruk. Slik supplerer det andre utslippsreduserende virkemidler innenfor transportsektoren.