Publikasjon

Content and migration of chemical additives from indoor consumer plastic products

Om publikasjonen

Plastprodukter vi omgir oss med hjemme inneholder mange tilsetningsstoffer for å få ønskede egenskaper.

Rapporten omfatter analyse av slike tilsetningsstoffer, med særlig vekt på halogenerte flammehemmere. Disse er analysert i et utvalg av plastprodukter som har store overflater og brukes innendørs i hjem. Rapporten viser at tilsetningsstoffene kan lekke ut av produktene.

Farlige stoffer i plast er et av satsingsområdene i handlingsplanen for en giftfri hverdag. Denne rapporten bygger videre på tidligere pilotprosjekt og er også en oppfølging av kartleggingen av tilsetningsstoffer i plast som det europeiske kjemikaliebyrået Echa gjorde for noen år siden (PLASI). Den kan også ses i lys av Handlingsplanen for ein giftfri kvardag 2021-2024 og EUs kjemikaliestrategi for bærekraft. Et viktig mål med prosjektet er å finne fram til nye stoffer som bør reguleres.  

Vi jobber for å forby de farligste stoffene i plast
Miljødirektoratet deltar aktivt i det europeiske arbeidet med å vurdere og regulere farlige stoffer. Et ledd i dette arbeidet er å finne stoffer som bør forbys. Dette prosjektet viser igjen at flere av tilsetningsstoffene i plastprodukter vi omgir oss med i hjemmet lekker ut.

Tilsetningsstoffer lekker ut fra plastprodukter vi omgir oss med hjemme
I dette prosjektet har Nilu på oppdrag fra Miljødirektoratet analysert et utvalg av plastprodukter med stor overflate og som vi kommer i direkte kontakt med i hverdagen. Utvalget omfattet blant annet dekorfolieprodukter, tapet, voksduker, dusjforheng, gulv og madrasser.

Produktene ble først analysert for innhold av en rekke ulike type flammehemmende stoffer, inkludert kortkjedede og mellomkjedete klorparafiner (SCCP og MCCP). Det var høye konsentrasjoner av klorparafiner i flere PVC-baserte produkter - dusjforheng, tapet, dekorfolieprodukter og teppeunderlag. Det var også høye konsentrasjoner av flere fosfororganiske flammehemmere, spesielt i dekorfolieprodukter.

Produktene med de høyeste konsentrasjonene ble tatt med videre til analyser av utlekking til overflaten. Utlekking av både klorparafiner og fosfororganiske flammehemmere ble påvist på flere av produktene.

Vi tar med oss resultatene fra dette prosjektet når vi skal vurdere nye stoffer å regulere, og vil spille inn resultatene i relevante prosesser i EU. Leverandøren av produktene som inneholdt SCCP ble fulgt opp av Miljødirektoratets tilsynsseksjon, da SCCP har vært forbudt å bruke i mange år.