Publikasjon

Matavfall og matsvinn: forslag til ny definisjon og videre statistikkutvikling

Om publikasjonen

Denne rapporten foreslår ny definisjon og målemetodikk for rapportering av matavfall og matsvinn.

Rapporten svarer på et oppdrag fra Klima- og miljødepartementet og Landbruks- og matdepartementet om å fremme forslag om ny definisjon av matsvinn/matavfall og foreslå egnet metodikk for datainnsamling og statistikkutvikling for matsvinn/matavfall.

I dag er det to definisjoner knyttet til mat som blir kassert som myndighetene må forholde seg til og som delvis overlapper hverandre.

Den ene er matsvinn, som blir definert i den norske bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn, og den andre er matavfall som er definert i rammedirektivet om avfall (2008/98/EF).

Norge har en juridisk forpliktelse overfor EU om å rapportere årlig mengde matavfall som oppstår.

Gruppen ble ledet av Miljødirektoratet, med deltakelse fra representanter fra Landbruksdirektoratet, Fiskeridirektoratet og Statistisk sentralbyrå (SSB).