EE-avfall: Årlig rapportering
Behandlere som har tillatelse etter forurensningsloven, og som er den første som behandler EE-avfall, skal rapportere årlig.
Årlig rapportering for EE-avfall
Rapporteringsplikten gjelder behandlere som har tillatelse etter forurensningsloven, og som er den første som behandler EE-avfall som beskrevet i avfallsforskriften § 1-22 tredje til femte ledd eller som eksporterer EE-avfall.
Denne søknaden krever innlogging med ID-porten.
Spørsmål
Dersom du har spørsmål, ta kontakt med ansvarlig saksbehandler hos statsforvalteren eller Miljødirektoratet. Du finner kontaktinformasjon til saksbehandler nederst på siden når du har logget deg inn for ditt anlegg.
Har du andre spørsmål til skjemaet, ta kontakt med Miljødirektoratet
Fra og med 2016 kom det krav om egenrapportering for enkelte behandlere av EE-avfall. Rapporteringen foregår elektronisk via Altinn.
Hvilke anlegg er omfattet av rapporteringsplikt?
Rapporteringsplikten gjelder behandlere som har tillatelse etter forurensningsloven, og som er den første som behandler EE-avfall som beskrevet i avfallsforskriften § 1-22 tredje til femte ledd eller som eksporterer EE-avfall.
Prosessene beskrevet i disse leddene er typisk "demontering" og "miljøsanering", og omfatter fjerning av væsker, materialer, blandinger og komponenter. Rapporteringsplikten gjelder ikke anlegg som kun mottar og mellomlagrer EE-avfall.
Miljødirektoratet tror at rapporteringen tidligere har vært for lav, kanskje fordi en del metallfraksjoner som er EE-avfall ikke rapporteres. Vi vil derfor presisere at EE-avfall, som stort sett består av metall, som varmtvannsberedere, varme og kuldeutstyr, elektrisk verktøy fra industrien osv. skal rapporteres. Er det en elektronisk eller elektrisk funksjon, så er det EE-avfall.
Må anlegg rapportere inn tall dersom de ikke behandler EE-avfall eller behandler på vegne av returselskap?
Alle anlegg som har tillatelse til å behandle EE-avfall må logge seg inn i Altinn, men det vil kun være krav om at det rapporteres konkrete tall for EE-avfall som behandler har behandlet uten at dette er gjort på vegne av returselskap for EE-avfall.
Anlegg som ikke behandler EE-avfall, selv om det er gitt tillatelse til slik virksomhet, eller anlegg som kun behandler EE-avfall på vegne av returselskap, vil kunne hake av for dette og vil da kun ha en kort rapportering.
Hva brukes data som rapporteres inn til?
Miljødirektoratet trenger data fra egenrapportene som følge av krav til dokumentasjon på innsamlet mengde EE-avfall og rapportering til EU. Egenrapporteringen bidrar også til at vi får en bedre oversikt over avfallsstrømmene for EE-avfall.
Den enkelte virksomhet er ansvarlig for at denne informasjonen blir rapportert til forurensningsmyndigheten og manglende rapportering vil bli fulgt opp.
Nytt gebyr for behandling av rapportene
I august 2023 ble det vedtatt at det skal betales gebyr for myndighetenes behandling av egenkontrollrapportene. Gebyret tilsvarer gebyrsats 6 ved endagstilsyn, som for tiden er 3900 kroner.
Den nye gebyrordningen er hjemlet i forurensningsforskriftens § 39-5.
Bedriftene mottar faktura etter rapporteringsfristen 1. mars, i forbindelse med myndighetenes behandling av rapportene.
Innlogging via Altinn
Gjør følgende trinn:
- Gå inn på www.altinn.no og logg inn ved å velge MinID, BankID, buypass eller Commfides.
- Klikk på "Skjema og tjenester" i hovedmenyen.
- I nedtrekkmenyen for "Tjenesteeier/etat" velger du Miljødirektoratet.
- Velg "Årlig rapportering av avløpsslam og EE-avfall (Mdir-011)".
- Velg hvilken virksomhet du skal rapportere for. Både foretaksnummer, organisasjonsleddnummer og bedriftsnummer fungerer.
Innloggingen er nærmere beskrevet i Kom i gang-veilederen. Veilederen gir en kort beskrivelse av hvordan skjemaet fungerer og viser også løsningen på fire feil som det er vanlig å gjøre i innloggingen.
Hjelp til innlogging
Brukerservice i Altinn kan kontaktes på:
- Telefon 75 00 60 00