Avgiften er på 50 prosent av reisens kostnad. Nå er antallet flyreiser for kommunalt ansatte kuttet med en tredjedel. Pengene i fondet brukes til å dekke tjenestereiser på buss og tog, og innkjøp av elsykler. Ordningen kalles "klimatväxling".

Hør episoden i en podcast-app på mobilen, eller her:

Helsingborg er med i Klimatkommunerna, en organisasjon for svenske kommuner og regioner som har høye ambisjoner i klimaarbeidet. I dag samler de 37 kommuner og én region, Skåne. Flere av dem driver med "klimaveksling" som ett av mange klimatiltak.

Nylig lagde Klimatkommunerna en liste med ti klimatips for kommuner. En del av dem er godt kjent for norske kommuner. Noen av dem, som klimaveksling, har vi kanskje ikke snakket så mye om i Norge.

Nysgjerrige som vi er, ringte vi opp Filippa Borgström i Klimatkommunernas sekretariat for å høre mer om disse rådene og hvordan svenske kommuner jobber med å redusere utslipp av klimagasser. Om vi kan konkludere med at norske eller svenske kommuner er best på klimatiltak etter dette? Neppe. Men at vi har noe å lære av hverandre, er ganske sikkert.

Les mer:

Mer informasjon om Klimatkommunerna og tiltakene som er omtalt i denne episoden.

Hjelp til lokalt klimaarbeid

Miljødirektoratet har mange ressurser for kommuner som skal kutte utslipp av klimagasser og jobbe med klimatilpasning.