Hør episoden her, eller på en podcastapp på mobilen:

De er rundt oss overalt og jobber dag og natt, hele året, for å hjelpe oss mennesker. Trær – i alle størrelser og fasonger. Du vet at de tar opp klimagassen karbondioksid fra lufta og gir oss oksygen tilbake. Du vet hva de betyr for trivsel og naturmangfold. Men vet du hvor viktige de er når ekstremværet kommer?

Et tre med en stor krone kan fange over tusen liter vann i løpet av en regnbyge. Det er tusen liter som fordamper opp i lufta igjen, tusen liter som ikke bidrar til oversvømmelse av kjellere eller må renses i renseanlegget. Et stort tre kan også drikke 500 liter vann gjennom røttene på et døgn og gjøre bakken klar for å ta imot mer vann. Og visste du at det kan være opptil 10 grader kjøligere i et område med mye trær enn i et område uten trær, på en varm sommerdag?

I denne episoden blir vi med landskapsarkitekt Taran Aanderaa i Asplan Viak på en liten spasertur i et borettslag i Oslo. Det kunne like gjerne vært et hvilket som helst annet boligområde i norske byer og tettsteder. Hun forteller hvilke tjenester trærne gir oss i form av beskyttelse mot virkningene av klimaendringene, og hva kommunene kan gjøre for å dra fordel av dette i årene som kommer.

Dette hører du om i denne episoden:
Hjelp til lokalt klimaarbeid

Miljødirektoratet har mange ressurser for kommuner som skal kutte utslipp av klimagasser og jobbe med klimatilpasning.