Hør episoden her, eller lytt via podcast-app på mobilen.

Ved bredden av Mjøsa ligger ligger Hamar, Innlandets største by med mer enn 30 000 innbyggere i kommunen, kjent for stupetårn, Skibladner, Vikingskipet og Norsk Tipping. I det siste har kommunen også gjort seg bemerket for arbeidet med å kutte utslipp av klimagasser.

Kommunen har nå 80 elbiler og elvarebiler i drift, som tilsvarer halvparten kommunens biler. Målet er 100 prosent elektrifisert bilpark innen 2021. Men det viktigste er å sette klimaarbeidet i system, sier ordfører Einar Busterud.

– Alle kommuner har jo et budsjett. Vi har også et budsjett for klimagassutslipp. I motsetning til andre budsjetter, så er det et mål at dette skal gå i minus. Tallene skal være så små som mulig, sier ordføreren.

Selv har han blitt en ivrig vintersyklist, og han forsøker å være et godt eksempel i klimaarbeidet både som ordfører og privat. Men han innrømmer at det ikke alltid er like lett – som da han bestemte seg for bare å spise lokalprodusert mat. Hør hvordan en pølsekiosk på Skibladner-brygga reddet prosjektet.

Hjelp til lokalt klimaarbeid

Miljødirektoratet har mange ressurser for kommuner som skal kutte utslipp av klimagasser og jobbe med klimatilpasning.