Hør episoden her, eller i en podcastapp på mobilen:

I et stort, hvitt telt på Økern i Oslo sprenges gamle rammer for etablert praksis i byggebransjen. Her har offentlige og private aktører, blant annet Oslo kommune, gått sammen for å finne praktiske løsninger på ombruk av byggevarer.

En del av varene i teltet er overskudd fra byggeprosjekter. Kanskje entreprenøren bestilte for mange dører. Det er ikke uvanlig at slikt blir kastet. Nå kan dørene bli brukt i et annet prosjekt. Andre varer kommer fra rivningsprosjekter. Det er også en del varer som ikke er til salgs – de mellomlagres av entreprenører slik at de kan bli brukt i framtidige prosjekter.

Ombygg er derfor både en nettbutikk og et mellomlagringstilbud. Med 4500 kvadratmeter plass inne i teltet og 2500 kvadratmeter utendørs, er Ombygg sannsynligvis Europas største sentral for mottak og salg av brukte byggematerialer.

Vi dro til Økern og fikk en omvisning av Emil Rygh, daglig leder for Sirkulær ressurssentral, som har stått for utviklingen av prosjektet. Han forteller om bakgrunnen for prosjektet, hvordan de har organisert arbeidet, praktisk bruk av markedsplassen og hva han håper kan komme ut av prosjektet i årene som kommer.

Dette hører du om i denne episoden:
Hjelp til lokalt klimaarbeid

Miljødirektoratet har mange ressurser for kommuner som skal kutte utslipp av klimagasser og jobbe med klimatilpasning.