Hør episoden i en podcast-app på mobilen, eller her:

Over 90 kommuner i seks fylker rundt Oslofjorden kan låne utslipps- og fossilfrie bygge- og anleggsmaskiner – helt gratis – mot at de forteller om erfaringene sine. Og lederen av utlånsprosjektet, Gabriel Wergeland Krog i Østfold fylkeskommune, forteller om overveiende entusiastiske tilbakemeldinger fra kommunene.

– Til å begynne med er folk skeptiske, men nysgjerrige. Vi mennesker liker jo å holde på med det vi er vant med. Men resultatet er at flere kommuner kjøper inn tilsvarende utstyr etter at lånetida er over, sier Gabriel Wergeland Krog.

Utlånsprosjektet, som drives av kommunesamarbeidet Klima Østfold, kan tilby elektrisk utstyr som spenner fra løvblåsere til en diger, såkalt 25-tonns gravemaskin. De har også elektriske hjullastere, dumpere, en liten lastebil og gartnerustyr i alle varianter, og en lastebil som går på biogass og kan ta 13 tonn på lasteplanet.

I denne episoden forteller prosjektlederen om hvordan utstyret fungerer og erfaringene fra bruk i kommunene. Prosjektet fikk Klimasats-støtte fra Miljødirektoratet i 2016.

Les mer

Her finner du ressurser og mer informasjon om det vi snakker om i episoden.

Hjelp til lokalt klimaarbeid

Miljødirektoratet har mange ressurser for kommuner som skal kutte utslipp av klimagasser og jobbe med klimatilpasning.