Tilbake

Åpen grunnlendt kalkrik mark i sørboreal sone

Bilde av åpen grunnlendt kalkrik mark i sørboreal sone.
Åpen grunnlendt kalkrik mark i sørboreal sone i Nord-Aurdal kommune i Innlandet. Lokaliteten er av svært høy kvalitet. | Foto: Anne Sofie Bergene Strømme på oppdrag av Miljødirektoratet.

Beskrivelse av naturtype

Åpen grunnlendt kalkmark i sørboreal sone omfatter jorddekt åpen naturmark med lite jordsmonn, på svært kalkrike bergarter under skoggrensa. Naturtypen omfatter overganger mellom nakent berg og skogsmark, der hvor lite jordsmonn, tørke og sterk vindeksponering forhindrer trevekst. Den finnes på hyller og som jorddekte arealer bl.a. i forsenkninger og sprekker i områder dominert av nakent berg og i overganger mellom nakent berg og skog. I tillegg dannes naturtypen også langs kysten ved primær suksesjon etter landheving hvor jordsmonn på berg utvikler seg langsomt. Ellers blir naturtypen påvirket av de samme miljøvariablene som Åpen grunnlendt kalkrik mark i boreonemoral sone. Artsmangfoldet er imidlertid noe lavere, siden en del karakteristiske arter kun finnes i boreonemoral sone. Naturtypen forekommer svært ofte i finskala variasjon med naturtypen "Nakent tørkeutsatt kalkberg".

Utvalgskriterium

Åpen grunnlendt kalkmark i sørboreal sone er en artsrik naturtype. Den er vurdert som sårbar (VU) på Norsk rødliste for naturtyper (2018) på grunn av reduksjon av totalarealet og begrenset utbredelse eller forekomst. Reduksjon av tilstand er knyttet til gjengroing og press fra fremmede arter. Åpen grunnlendt kalkmark i sørboreal sone er ikke like grundig undersøkt som tilsvarende type i boreonemoral sone.

Påvirkninger

Åpen grunnlendt kalkmark i sørboreal sone er en artsrik naturtype med begrenset utbredelses- og forekomstareal. Arealreduksjonen i forbindelse med utbygging antas å være litt mindre i sørboreal enn i boreonemoral sone. Slitasje fra friluftsliv kan være et problem. Tilstandsreduksjon er også ofte knyttet til gjengroing og invaderende fremmede arter.

Kartlagte lokaliteter

Kartet viser naturtypen der den er kartlagt i Norge. Hele landet er ikke kartlagt enda. Kartet oppdateres dersom det kommer ny informasjon.

Kart