Sørlig etablert sanddynemark
Beskrivelse av naturtype
Sørlig etablert sanddynemark er en del av den overordnede naturtypen Sanddynemark. Naturtypen finnes på stabiliserte sanddyner, særlig innerst i de åpne delene av sanddyneområdene. Vegetasjonen i de brune dynene (sanddyner med stabiliserte og etablerte plantesamfunn), er engpreget og ofte svært artsrik, med dominans av urter og gras. I dyneheiene domineres vegetasjonen mer av lyng og lave busker, og i sør ofte av krypvier og røsslyng. Sandtilførselen er lav og artene som dominerer både i de brune dynene og i de lyngdominerte dyneheiene har stort sett ingen spesielle tilpasninger til å tåle påvirkningen fra sand. Humuslaget og fuktigheten i jorda øker med økende avstand fra stranda. Innholdet av skjellrester i sanden er viktig for artssammensetningen. Naturtypen er ofte benyttet som utmarksbeite.
Utvalgskriterium
Sørlig etablert sanddynemark er vurdert som sterkt truet (EN) på Norsk rødliste for naturtyper (2018) på grunn av reduksjon av areal og tap eller skade av naturtypen grunnet abiotiske faktorer. I forbindelse med Rødlista for naturtyper fra 2011 ble det anslått at gjenværende areal av sørlig etablert sanddynemark kun utgjør 5 % av opprinnelig areal, mens det i Nord-Norge utgjør betraktelig mer. Naturtypen finnes flekkvis på egnede steder langs kysten i boreonemoral sone. Sørlig etablert sanddynemark har også sentral økosystemfunksjon. Sanddynemark er levested for svært mange rødlistede arter fra flere ulike artsgrupper, for eksempel sandskjegg (EN), jærflangre (EN), islandsgrønnkurle (EN) og sandvintergrønn (EN), kystgaffel (VU), dynesjampinjong (EN), sandtordivel (VU), strandmaurløve (EN), krypvierfly (EN) og flekkjordbie (RE). Flesteparten av de sjeldne artene som er knyttet til brune dyner har en sørlig utbredelse. Generelt er sørlig etablert sanddynemark viktig for veldig mange insekter på grunn av den rikelige tilgangen på blomsterplanter.
Påvirkninger
Beite, gjødsling utbygging, slitasje og skog- og leplanting utgjør de viktigste påvirkningsfaktorene.
Kartlagte lokaliteter
Kartet viser naturtypen der den er kartlagt i Norge. Hele landet er ikke kartlagt enda. Kartet oppdateres dersom det kommer ny informasjon.