Et av Norges mest truede pattedyr
Selv om fjellreven ble fredet i 1930, var det på starten av 2000-tallet bare mellom 40 og 60 fjellrever igjen i Norge, Sverige og Finland.
Fortsatt er bestanden liten og sterkt fragmentert, men målrettede bevaringstiltak, slik som avlsstasjon for fjellrev og støtteforing i høyfjellet, gir høyere overlevelse og håp om en robust og levedyktig bestand på sikt.
Fjellrev er på størrelsen med en katt (3-4 kg) og blir i naturen inntil 7 – 8 år gammel. De lever sammen i par som hevder et felles revir, gjerne med flere gode hilokaliteter. Om sommeren forsvarer ett par med valper sitt revir på cirka 17–31 km2. Både tispa og hannen deltar i oppfostringen av valpene. Fjellreven opptrer i tre farger, hvit, blå og sandfarget.
Norge har gjennom internasjonale avtaler forpliktet seg til å sikre at fjellreven overlever. Arten har lenge vært vurdert som kritisk truet på rødlista, men ble i 2021 nedjustert til sterkt truet, ettersom den har hatt en så positiv utvikling. Dette positive resultatet skyldes en langsiktig planlegging, innsats og finansiering.
Rundt 300 fjellrev i Norge
I 2010 ble det for første gang dokumentert kull av fjellrev fra utsatte fjellrev. Det er per 2024 satt ut 469 fjellrever i den norske fjellheimen.
Fjellrevbestanden i Norge er i 2023 beregnet til å være mellom 277 og 336 voksne individer siste treårsperiode (2021-2023).
Den norsk-svensk-finske bestanden er nå over 550 voksne individer, men trenger fortsatt hjelp til å klare seg.
Smågnagerår gir store valpekull
I år med mye smågnagere kan fjellreven produsere store valpekull, særlig når det er store mengder lemen. Selv om arten kan få valper uten at det er smågnagerår, er det en nøye sammenheng mellom smågnagerår og reproduksjon.
I gode smågnagerår kan fjellreven føde hele 16 valper, men dette er sjeldent. I år med mindre næringstilgang, fødes mellom tre og seks valper.
39 fjellrevkull i 2023
I perioden 2011–2023 ble det registrert til sammen 503 fjellrevkull i Norge. Økningen i antall kull i denne perioden skyldes i hovedsak utsetting av fjellrev gjennom avlsprogrammet for fjellrev, ekstra fôring og uttak av rødrev. Det er flere grensebestander som også støttes gjennom tiltak på svensk og finsk side.
I 2023 ble det registrert 39 fjellrevkull i Norge, og 83 totalt i Fennoskandia. Den geografiske fordelingen av ynglingene henger godt sammen med observerte smågnagerforekomster.
Det er forbudt å forstyrre fjellreven
Fjellreven er en truet art, og selv om den kan virke nysgjerrig og upåvirket, så blir revene forstyrret dersom vi mennesker kommer for nær. Fjellrev har status som prioritert art etter naturmangfoldloven og det er forbudt å forstyrre arten. Vis derfor hensyn når du besøker vår fantastiske høyfjellsnatur og sett deg inn i fjellrevvettreglene:
1. Det er ingen skam å snu
Unngå hiområder for fjellrev, spesielt fra mai til juli når valpene er særlig sårbare for forstyrrelser. Trekk deg rolig unna dersom du uforvarende kommer nært et hi. Et godt tegn på at du er nær et fjellrevhi som er gravd ut i bakken er om du ser flere fjellrever sammen eller sand- og moreneområder som er uvanlig grønne.
2. Hold god avstand
Hold minst 300 meter avstand til hiene, og øk avstanden i åpent og flatt terreng. Sørg også for at du holder god avstand til fjellrev du tilfeldigvis treffer. Avstanden bør økes dersom dere er flere personer i gruppen.
3. Følg merkede løyper og fortell hvor du går
Følg med på tegnene fjellreven gir. Den trenger ro i en tøff hverdag! Fjellreven liker ikke overraskelser, så det er ikke lurt å leke gjemsel med den. Vis tydelig hvor du er, og ikke prøv å snike deg innpå dyrene. De mest åpenbare tegnene på at de er blitt forstyrret er at de flykter, gir varsellyder eller forsvinner inn i hiet. Et annet tegn er at revene avbryter det de holder på med, som å spise eller leke, og sitter og observerer mer.
4. Unngå nærvær over tid
Menneskelig nærvær over tid kan gjøre fjellrevene mer tamme. Ikke mat fjellrevene for å lokke dem til deg for å fotografere, filme eller observere dem.
5. Praktiser sporløs ferdsel
Fjellet skal være like fint når du forlater det som da du kom. Ta med deg søppel og ikke etterlat matrester, slakteavfall, fiskeslo og lignende. Avfall bidrar til at rødreven trekker opp og inn i høyfjellet. Rødreven dreper fjellrev og tar over fjellrevens hi. Sjekk derfor telt og rasteplassen en ekstra gang før du går.
6. Ta med nødvendig utstyr
Ta gjerne med kikkert, telefotolinse eller teleskop, slik at du kan fotografere og se på høyfjellsarter som fjellrev på nært hold selv om du holder god avstand. Telting bør skje mer enn 1 km unna fjellrevhi.
7. Vær forberedt på uvær og kulde
Været på fjellet kan være lunefullt, selv midt på sommeren. Pelsen til fjellreven holder den varm. Synes du pelsen ser litt rar ut, kan det være den skifter mellom sommer- og vinterpels, men den kan også ha skabb. Skabb er en smittsom sykdom. Meld fra om du ser rev med skabb til: post@miljodir.no.
8. Nyt opplevelsen
Ta deg god tid i fjellet. Kos deg og la naturinntrykkene synke inn. Om du skulle oppdage noe du mistenker er mulig miljøkriminalitet, kan du melde fra til: Miljødirektoratets tipstjeneste.
Avl og utsetting av fjellrev
I 2003 fikk fjellreven sin første handlingsplan, og i 2005 ble det opprettet en avlsstasjon for fjellrev i Oppdal. Å avle opp og sette ut fjellrev er et viktig tiltak for å hindre at fjellreven forsvinner for godt. I perioden 2006-2024 har avlsstasjonen bidratt til at 465 rever er satt ut i ulike fjellområder i Norge. I 2023 ble fem fjellrever satt ut.
Observasjoner etter utsetting viser at flere av revene har vandret over til Finland og Sverige, og dermed har avlsstasjonen i Oppdal blitt en viktig motor i gjenopprettingen av levedyktige fjellrevbestander i hele Fennoskandia.
Hensikten med utsetting er at fjellreven skal bli friskere og bestanden mer levedyktig. Genetisk variasjon i bestandene bidrar til å ta vare på helsa til fjellreven. Dette er like viktig som å styrke bestanden i antall og at den geografiske avstanden mellom dem minker.
Overvåking
Overvåkingsprogrammet for fjellrev gir oss mer kunnskap om utviklingen i bestanden og hjelper oss å vurdere effekten av bevaringstiltakene.
Overvåkingen gjennomføres i de fleste større fjellområdene i Norge, hvor Nina sammen med SNO og lokale fjellstyrer sørger for gjennomføring av forvaltningstiltakene. Det er også i de senere årene utviklet genetisk overvåking basert på DNA-analyser av ekskrementer som gir verdifull kunnskap om den genetiske helsetilstanden og spredning av fjellrev.
Miljødirektoratets rolle
Avlsprogrammet og overvåkingsprogrammet for fjellrev finansieres av Miljødirektoratet.
SNO er Miljødirektoratets feltapparat og koordinerer innsamlingen av overvåkingsdata. I tillegg gjennomfører SNO bevaringstiltak knyttet til fjellrev. Dette omfatter utsetting av valper fra avlsprogrammet, oppfølging av fôrautomater, og i noen områder felling av rødrev.
Andre myndigheter
Norsk institutt for naturforskning (Nina) har ansvaret for drift, kvalitetssikring og rapportering av data som samles inn gjennom overvåkingsprogrammet og avlsprogrammet.
Skandinavisk samarbeid
De tre landene Norge, Sverige og Finland har økt samarbeidet om forvaltning og forskning for å redde fjellreven i Fennoskandinavia. I 2017 kom en felles handlingsplan for fjellrev for Norge og Sverige. En revidert handlingsplan ferdigstilles i 2024.
Den nye handlingsplanen har som mål å samordne bedre tiltak og overvåking for å oppnå en robust fjellrevbestand i hele Fennoskandinavia. Denne vil gjelde for femårsperioden 2024-2028.
Internasjonale avtaler som omfatter fjellrev
Bernkonvensjonen er en forpliktende internasjonal avtale, der målet er å verne om ville dyr og planter i Europa. Den legger særlig vekt på å verne truede og sårbare arter, og dyrearter som vandrer over større områder.
Fjellrev står oppført på konvensjonens liste II, som omfatter arter som skal beskyttes.
Norge har ratifisert konvensjonen.
Veiledere
Regelverk