Det gjelder uansett om utslippskilden er produsert vann med sin komplekse sammensetning, gamle kakshauger, lekkasjer fra havbunnen eller andre relevante utslipp.

Så lenge ikke annet bestemmes av Miljødirektoratet, skal overvåkingen som et minimum inkludere oseanografiske målinger, kjemiske målinger samt undersøkelser av organismer i bur og frittlevende organismer.

For frittlevende organismer skal det også gjøres målinger av radioaktivitet. Hvilke områder som overvåkes fastsettes av Miljødirektoratet i samråd med de aktuelle operatørene.

Større feltundersøkelser hvert tredje år

Tidligere foregikk vannsøyleovervåkingen som mindre årlige undersøkelser, kalt tilstandsovervåking og effektovervåking. Siden 2015 har Miljødirektoratet stilt krav om at det gjennomføres en større feltundersøkelse hvert tredje år.

Det innebærer at et større område med flere innretninger dekkes, eventuelt at flere analyseparametere inkluderes.

Som et ledd i miljøovervåkingen skal operatørene selv bidra til å utvikle bedre metoder for overvåking i vannsøylen (aktivitetsforskriften § 52. Perioden mellom to feltundersøkelser skal brukes til å utvikle og kvalifisere ny metodikk (se mer om  om videreutvikling og validering av metoder ).

Miljødirektoratet og DSA kan kreve ytterligere undersøkelser av vannsøylen, både med hensyn til miljøtilstand og effekter av utslipp i feltenes nærområder (aktivitetsforskriften §§ 52 og 55). Slike undersøkelser skal igangsettes etter etablering av avtaler mellom Miljødirektoratet og aktuelle operatører.

Program for feltundersøkelser

Å utarbeide overvåkingsprogram

Operatørene skal utarbeide program for vannsøyleovervåking for gjeldende år. Programmet skal baseres på forskriftskrav, foreliggende retningslinjer og resultater fra tidligere undersøkelser, samt risikobilde og utslippsstatus på sokkelen. Avvik fra kravene skal angis og begrunnes.

Programforslag for vannsøyleovervåkingen skal være oversendt Miljødirektoratet og DSA innen 1. februar. Miljødirektoratet kaller aktuelle operatører, Offshore Norge, Miljødirektoratets faggruppe og DSA inn til årlige planleggingsmøter, hvor programmet diskuteres.

Operatørene reviderer programmet i henhold til konklusjoner fra møtet og sender endelig program til Miljødirektoratet innen 1. april (styringsforskriften § 34).

Innhold i program for feltundersøkelser

Overvåkingsprogrammet skal inneholde beskrivelser av området/områdene som skal overvåkes. Valg av områder skal begrunnes.

Vurderinger av utslippskomponenter, utslippenes spredning, resipientbetingelser og miljørisiko knyttet til utslippene skal dokumenteres i programmet.

I tillegg skal overvåkingsprogrammet inneholde:

Planlegging av feltundersøkelsene

Periode og frekvens

Feltundersøkelsen skal legges til et tidspunkt som er så godt som mulig i forhold til gytestatus for blåskjell og de fiskeartene man forventer å finne i undersøkelsesområdet.

Videre skal feltundersøkelsene gjennomføres i en mest mulig egnet periode av året med hensyn til:

  • lokale forhold av betydning, for eksempel tetthetssprangsjiktet i vannsøylen
  • praktiske og logistiske hensyn
  • tilrettelegging så langt som hensiktsmessig for sammenligning av resultater mellom ulike år

I henhold til Vannundersøkelse - Overvåking av miljøgifter i blåskjell (NS 9434) og CEMP Guidelines for Monitoring Contaminants in Biota (Ospar Agreement 1999-2) bør eksponering av blåskjell skje utenfor gyteperioden.

Blåskjell som skal brukes i feltundersøkelsene, må ha gonader i et tidlig utviklingsstadium, slik at sannsynligheten for at blåskjellene gyter under eksponeringsperioden er lav.

Hvis blåskjell hentes fra oppdrettsanlegg som holder skjell i ulike utviklingsstadier, skal skjell som ikke forventes å gyte under eksponeringsperioden brukes.

Det er heller ikke ønskelig å bruke blåskjell som nettopp har gytt.

Undersøkelsesdesign

Både overvåkingen ved bruk av rigger og undersøkelser av frittlevende organismer skal omfatte minst ett egnet referanseområde.

Utplassering av rigger med overvåkingsutstyr (blant annet passive prøvetakere og organismer i bur) i det enkelte området må baseres på kunnskap om de fysiske forholdene i området og spredningsanalyser for relevante utslippskomponenter, inkludert tilsatte kjemikalier.

Operatøren må sikre at utførende konsulenter får relevant informasjon om produksjonen og utslippene på feltet/feltene som undersøkes, inkludert utslipps­komponenter, volum av utslippet og Dream modelleringsdata for produsertvann­plumen.

Antallet og plassering av overvåkingsrigger skal være slik at overvåkingen gir et representativt bilde av situasjonen i det aktuelle området/områdene i perioden undersøkelsen utføres. Avhengig av antall innretninger og størrelse på området som overvåkes, kan dette være fra 15 rigger og oppover.

Hvor mange rigger som skal utplasseres og hvor i vannsøylen de skal plasseres avhenger i stor grad av lokale forhold i undersøkelsesområdene, men råd som er relevante for planleggingen gis i Ospar Agreement 1999–2 og i NS 9434.

Blåskjell skal stå utplassert i seks uker. En annen eksponeringslengde kan aksepteres av Miljødirektoratet dersom særskilte behov er dokumentert og begrunnet i programutkastet.

Overvåkingsorganismer

Frittlevende organismer

Fangst av frittlevende organismer til overvåkingsformål skal baseres på tilgjengelig oppdatert kunnskap om forekomst, fordelingen av og vandringsmønsteret til de aktuelle fiskebestandene i området.

Miljødirektoratet krever at det samles inn og analyseres vev fra 30 (+/-5) individer av minst tre ulike fiskearter fra overvåkingsområdet og referanseområdet. Tilgjengelighet til de ulike fiskeartene vil variere mye med lokalitet og sesong, men de samme artene skal undersøkes både i overvåking- og referanseområdene i en og samme feltundersøkelse.

Aktuelle arter er torsk, hyse, sei, flatfisk (sand- eller gapeflyndre), brosme og lange. Fisk som brukes til prøvetaking bør være innenfor et relativt smalt størrelsesintervall for begge kjønn, for å redusere variasjon i målte endepunkter.

For ytterligere informasjon og anbefalinger om innsamling og artsutvalg se Ospar Agreement 1999–2 og Ospar Agreement 2008-09).

Blåskjell plassert i bur

Miljødirektoratet krever utplassering av blåskjell i bur for overvåking av eksponering og effekter. Utplasseringen skal skje i henhold til NS 9434 Mytilus edulis bør være den dominerende arten i slike utplasseringsstudier

  • Tidligere var det et krav at minst 90 prosent av populasjonen skulle være edulis. Dette viste seg å være vanskelig å oppnå.
  • Andelen av edulis var 88 prosent i WCM2012 og 82 prosent i WCM2015.
  • Fra og med 2020 gikk vi derfor over til å følge NS 9434, som stadfester at edulis skal være den dominerende arten. 

Det er viktig å dokumentere at skjellene som skal utplasseres, er fri for kjente sykdommer og utenfor aktiv gyting. Det skal tas nullprøver av blåskjellene for å bestemme deres forurensningsstatus (NS 9434).

Før utplasseringen, bør skjellene akklimatiseres i rent vann med samme temperatur og salinitet som i området de settes ut i.

Mattilgang for blåskjell i bur skal dokumenteres, spesielt hvis disse plasseres dypt. Mattilgangen skal dokumenteres både på overvåkings­stasjoner og på referansestasjoner.

Prøvetaking og behandling

Innsamling, håndtering og konservering av det biologiske prøve­materialet skal skje i henhold til Ospar Agreement 1999-2, Ospar Agreement 2008–09 og NS 9434.

Områdene for behandling av biologisk materiale må være rene og prøvene må håndteres slik at faren for kontaminering av prøvene reduseres mest mulig.

Fisk som undersøkes skal holdes levende helt frem til uttak av prøver til biokjemiske, fysiologiske eller histologiske analyser.

Det skal tilrettelegges for at analyser kan gjennomføres blindt der det er nødvendig.

Analyseparametere

Oseanografiske parametere

Overvåkingen skal inkludere målinger av følgende:

  • Konduktivitet, temperatur og tetthet (CTD) på et tilstrekkelig antall stasjoner, slik at konduktivitet, temperatur og saltholdighet vertikalt i vannsøylen dokumenteres for området. CTD skal, som et minimum, måles ved utplassering og innhenting av bur.
  • Strømretning og -hastighet fra minst to stasjoner, og ikke lenger fra plattformen enn 1000 meter.
  • Kontinuerlig måling av temperatur ved alle bur.

Kjemiske parametere målt i resipienten

Passive prøvetakere skal brukes for å kvantifisere eksponering av organismer i bur, og plasseres på alle utsettingsstasjoner. Passive prøvetakere skal videre brukes for å overvåke spredning av forurensning/utslipp i miljøet og for å validere spredningsmodeller.

Utplassering av passive prøvetakere for disse formålene skal inkludere prøvetaking på flere stasjoner og ved flere dyp.

Passive prøvetakere skal, som et minimum, analyseres for innhold av THC, PAH, NPD og alkylfenoler (AP).

Kjemiske analyser av biologisk materiale er beskrevet under.

Parametere målt i biologisk materiale

Overvåkingen skal som et minimum inkludere målinger av parameterne angitt i tabell for blåskjell og tabell for fisk (se under).

Kjemiske analyser gjøres av fire blandprøver av blåskjell fra hver stasjon. Effektanalyser gjøres på 15 individuelle blåskjell fra hver stasjon. Som nevnt ovenfor bør det analyseres for effekter og metabolitter på 30 fisk av hver art fra hvert område.

Det skal tilrettelegges for at analyser gjennomføres blindt der det er hensiktsmessig, også utover manuelle mikronukleus-analyser (tabellene under).

Tabell: Parametere som skal analyseres i blåskjell

Parameter

Vevstype/matriks

Metode

Størrelse og kondisjon

Hele individ

Lengde på skjell.

Tørrvekt av bløtvev på representativ delprøve, skal brukes for å beregne kondisjonsindeks.

Artsbestemmelse

Representativ delprøve. Individnivå.

Fordeling av blåskjell på ulike stasjoner skal gjøres slik at man kan forvente samme artssammensetning på alle stasjoner.

Bestemmelse av sammensetning av art/underart/hybrid gjennomføres på representativ delprøve.

Reproduktiv modenhet og gytestatus

Hele individ, indre organer og gonade-produkter (histologiprøve tas som transvers snitt)

Histologiprøve skal tas av alle prøveindivider, og modenhet og gytestatus valideres etter tokt.

Generell helsestatus

Hele individ

«Stress on stress»

PAH

Bløtvev

GC-MS

Ved bestemmelse av PAH i blåskjell skal referanseprøve benyttes.

Metaller (Hg, Pb, Cd, Ba)

Bløtvev

ICP

Ved bestemmelse av metaller i blåskjell skal referanseprøve benyttes.

Micronuclei (MN) kromosom-skade

Ikke-granulære hemocytter. Alternativt, celler ekstrahert fra enzymatisk behandlet gjelle-vev.

Manuell eller maskinell kvantifisering av micronuclei. Manuell MN-scoring skal utføres blindt ved at prøvene blir anonymisert og randomisert. 

 

Lysosomal membran-stabilitet (LMS)

Fordøyelseskjertel

Histologi av kryostatsnitt av fordøyelseskjertel

 

Tabell: Parametere som skal analyseres i fisk

Parameter

Vevstype/matriks

Metode

Størrelse

Hele individ

Vekt, lengde

Kjønn

 

Hele individ og gonader

Makroskopisk vurdering, evt. Lupe

Alder

Otolitter

Mikroskopi

Leversomatisk indeks (LSI)

Hele individ og lever

Levervekt/kroppsvekt

Gonade-somatisk indeks (GSI)

 

Hele individ og gonader

Gonadevekt/kroppsvekt

Kondisjonsindeks (KI)

Hele individ

Vekt /lengde

PAH/NPD

Lever

GC-MS

PAH-metabolitt-konsentrasjon

Galle

GC-MS/LC-FD.

Mageinnhold skal registreres (full/tom).

Vevsendringer, inkludert lysosomale endringer

Lever

Histologi

CYP1A1-induksjon

Lever S9 eller mikrosomer

EROD-aktivitet

CYP1A ELISA

qPCR: AH-reseptorgenet og cyp 1a1-genet

DNA-skade

Lever

DNA addukter

Lymfocytter

DNA trådbrudd (comet)

Kromosomskade

Røde blodceller

Manuell eller maskinell kvantifisering av micronuclei. Manuell MN-scoring skal utføres blindt ved at prøvene blir anonymisert og randomisert. 

Acetylcholinesterasehemming

Muskel

AChE-aktivitet

Ra-226, Ra-228, Pb-210 og Th-228

Bein og muskel

Gamma spektrometri

Viktig med store nok prøver (ca 1 kg våtvekt).

Deteksjonsgrense:

Ra226 = 5Bq/Kg

Ra228 = 10Bq/Kg 

  • Tidligere ble konsentrasjoner av NPD/PAH analysert i fiskefilet, men konsentrasjonene har vist seg å være svært lave, og sjelden over deteksjonsgrensen.
  • I 2020 ble derfor kravet endret til å gjelde for lever.
  • Dette er en viktig støtteparameter for gallemetabolitter.

Kvalitetskontroll

Krav til kvalitetskontroll er beskrevet i delen om Miljøundersøkelser ved avslutning offshore

Statistisk analyse av data

Som et minimum skal følgende analyser gjennomføres:

  • Sammenlikninger av endepunkter målt på alle stasjoner mot T0.
  • Sammenlikninger av endepunkter målt på overvåkingsstasjoner mot referansestasjoner.
  • Sammenlikning av endepunkter mot eksponering.

Det må kontrolleres for eventuelle effekter av temperatur, kjønn, størrelse, alder, mattilgang, med mer. Dette er variabler som kan påvirke den målte responsen hos hvert individ.

Tradisjonelt har data samlet inn under feltundersøkelsen blitt analysert med Anova, Kruskal-Wallis og Mann-Whitey U Test.

Miljødirektoratet anbefaler at det identifiseres andre statistiske metoder som kan bidra til bedre datautnyttelse og tydeligere situasjonsbilde. Det kan komme tydeligere krav om dette i senere utgaver av retningslinjene.

Rapportering

Et kvalitetssikret utkast til rapport fra feltarbeid med tilhørende analyser skal være levert til Miljødirektoratet 1. april året etter at undersøkelsene er gjennomført (styringsforskriften § 34).

Miljødirektoratet, DSA og Miljødirektoratets faggruppe vil evaluere rapporten. Eventuelle kommenterer vil bli sendt innen utgangen av juni. Kommentarer fra evalueringen må besvares.

Frist for levering av endelig rapport er 1. oktober året etter at undersøkelsene er gjennomført (styringsforskriften § 34).

I henhold til styringsforskriften § 34 bokstav a, skal det rapporteres til Miljødirektoratet så snart som mulig dersom det i løpet av undersøkelsene, eller ved bearbeiding av prøvene, kommer fram resultater som innebærer betydelige avvik fra den forventede miljøtilstand eller -utvikling. 

Målgruppen for rapporten er oppdragsgivere, miljømyndighetene og forsknings- og konsulentmiljøene. Framstillingen må være forståelig også for fagfolk som ikke har deltatt i selve overvåkingen.

Rapporten leveres elektronisk. Endelige rapporter av gjennomførte miljøundersøkelser legges ut på Miljødirektoratet.no etter at Miljødirektoratet og DSA har godkjent rapportene.

Resultatene fra utførte miljøundersøkelser presenteres på det årlige Forum for offshore miljøovervåking, før endelige overvåkingsrapporter publiseres på Miljødirektoratets nettside.

Alle grunnlagsdata og resultater skal til enhver tid være tilgjengelig for Miljødirektoratet og DSA, fortrinnsvis i en sentral database og som vedlegg til rapporten.

Innhold i rapporten

Rapporten er den faglige sluttrapporten. Den skal derfor være en godt bearbeidet dokumentasjon av den gjennomførte overvåkingen, med søkelys på:

  • prøvetakingsprogram/feltaktiviteter
  • analyseparametere
  • analysemetoder og kvalitetskontroll
  • resultatene og konklusjonene fra undersøkelsen
  • trendene i området
  • problemstillinger som bør prioriteres i den videre overvåkingen

En beskrivelse av metodeutvikling gjennomført i forbindelse med feltundersøkelsen og når resultatene forventes å foreligge skal inkluderes i rapporten.

Sammendrag

Sammendraget skal ikke overstige fem sider og skal leveres både på norsk og engelsk. Målgruppen for dette er de samme som for hele rapporten, samt også offentligheten.

Vi forventer at sammendraget er skrevet på en klar og leservennlig måte.

Sammendraget skal inneholde følgende:

  • en kort beskrivelse av målsetningen
  • en kort beskrivelse av feltarbeidet
  • en kort beskrivelse av eventuelle avvik fra programmet som kan påvirke resultatene
  • de viktigste resultatene og diskusjonene
  • de viktigste trendene og sammenligningene med eventuelle tidligere undersøkelser
  • konklusjoner og anbefalinger

Innledning

Følgende skal beskrives:

  • områdebeskrivelse, kart med målestokk og dybdekoter som viser posisjon for stasjoner og innretninger
  • utslippshistorikk i området/områdene, inkludert konsentrasjoner av ulike stoffer i utslippet, og andre aktiviteter som kan ha påvirket de kjemiske og biologiske forholdene ved undersøkelsen
  • tidligere undersøkelser
  • mål og prioriteringer for den rapporterte undersøkelsen (program for vannsøyleovervåkingen)
  • begrunnelse for valg av område(r)
  • begrunnelse for valg av stasjoner

Metoder

Rapporten skal inneholde:

  • informasjon om opprinnelsen til testorganismer og behandling før utsetting i bur
  • beskrivelse av det gjennomførte feltarbeidet, herunder tidsperiode, antall stasjoner/rigger, programmet på hver stasjon og eventuelle avvik fra programmet med begrunnelse
  • kortfattet beskrivelse av de fysiske, kjemiske og biologiske analyseprosedyrene i felt og laboratoriet, samt en beskrivelse av eventuelle avvik med begrunnelse og evaluering av konsekvens for resultatene
  • informasjon om på hvilken måte ferdig behandlet prøvemateriale er lagret og kontaktperson for tilgang
  • informasjon om på hvilken måte rådata er lagret og kontaktperson for tilgang
  • informasjon om kvalitetskontrollen i felt og laboratoriet inkludert eventuell akkrediteringsstatus og eventuell deltagelse i interkalibreringsrunder for de aktuelle metodene
  • hvilke statistiske metoder som er benyttet, og en begrunnelse for valg av metode

Resultater og diskusjon

I dette kapittelet presenteres og diskuteres resultatene fra undersøkelsen.

Observasjonene og resultatene som er funnet for alle de analyserte parameterne beskrives. Dette inkluderer også bakgrunnsnivåer i testorganismer før utsetting i bur. Videre bør andre særtrekk ved stasjonen eller ­området som har betydning for den videre diskusjonen presenteres.

Som et minimum skal følgende resultater presenteres:

  • Sammenlikning av resultater mellom stasjoner og mellom stasjoner og bakgrunnsnivåer. Stasjoner med signifikant forhøyede verdier skal markeres.
  • Resultater skal presenteres som funksjon av tilgjengelig informasjon om eksponering, som målte PAH-verdier i biologisk materiale og simulerte eller målte vannsøylekonsentrasjoner.

Resultatene fra undersøkelsene skal vurderes og settes i sammenheng med tidligere miljøforhold og utslippshistorikk.

Følgende spørsmål skal diskuteres:

  • Hvilken betydning har detekterte biologiske responser?
  • Hvordan samsvarer biologiske responser med eksponeringsparametere og med gradienter i naturlige og antropogene miljøparametere?
  • Hvordan samsvarer resultatene med tidligere undersøkelser?
  • Hvordan samsvarer resultatene med relevante undersøkelser fra nærliggende områder?
  • Gjenspeiler resultatene utslippshistorikken?

Samlet vurdering og konklusjoner

Kapittelet skal, i den grad de foreliggende dataene tillater det, inneholde konkluderende betraktninger om miljøtilstanden og utviklingen på de enkelte feltene og i området.

Rapporten skal gi både en detaljert og en samlet fortolkning av resultatene fra overvåkingen med sikte på å beskrive i hvilken grad organismene som inngår i undersøkelsen har akkumulert hydrokarboner eller andre petroleumsrelaterte stoffer, og om de viser tegn på eksponering og/eller stress fra utslippene i området.

Rapporten bør også gi en vurdering av de biologiske responsenes betydning for individ, populasjon og bestand i tid og rom.

Videre anbefalinger

Eventuelle anbefalinger for endringer i overvåkingsprogrammet i framtidige feltundersøkelser skal beskrives i rapporten.

Eventuelle anbefalinger til videreutvikling av metoder i periodene mellom to feltundersøkelser bør inngå i rapporten fra feltovervåkingen.

Vedlegg

Rapporten skal ha følgende vedlegg:

  • program for feltundersøkelse fastsatt i samråd med Miljødirektoratet
  • toktrapporter (feltlogger) hvor datoen, tiden, posisjonen (GMS og UTM, samt hvilket referansenett det er basert på, sone oppgis), dypet, antallet prøver og værforholdene bør presenteres i tabellform for hver enkelt stasjon eller hvert område
  • analyserapport med tabeller over analysedata
  • eventuelle akkrediteringsbevis
  • dokumentasjon på kontrollresultatene

Videreutvikling og validering av metoder

Operatørene skal som et ledd i overvåkingen også videreutvikle metoder for vannsøyleovervåking (aktivitetsforskriften § 55).­

Det er fortsatt behov for utvikling av metoder for vannsøyleovervåking fordi utvalget av kvalifiserte metoder per i dag er svært begrenset og nye metoder kan bidra til å styrke overvåkingen. Perioden mellom to undersøkelser i felt brukes til testing, videreutvikling og kvalifisering av metodikk.

Miljødirektoratet anser metodeutviklingsprogrammet som et løpende program hvor nye prosjekter kommer inn og kan gå over flere år før de avsluttes. Ulike stadier i et utviklingsprogram kan være litteraturstudier, laboratoriestudier og feltstudier. Sluttrapport fra de ulike prosjektene vil vurderes ved eventuell revidering av metodekrav i disse retningslinjene.

Temaer for videreutvikling

Miljødirektoratet og DSA vil legge vekt på at metodikk utvikles/kvalifiseres for å:

  • overvåke flere representative arter med ulik økologisk funksjon og fra flere trofiske nivåer
  • få mer informasjon om effekter gjennom andre endepunkter/biomarkører for effekt
  • få mer informasjon om forurensning fra tilsatte kjemikalier, både spredning og effekter
  • få mer informasjon om eventuell sedimentasjon av komponenter fra produsert vann
  • få bedre informasjon om eksponering, blant annet ved logging av hydrokarbonkonsentrasjoner ved hjelp av fluorescens
  • få informasjon om eventuelle effekter fra naftensyrer
  • få informasjon om eventuelle effekter fra UCM-fraksjonen.
  • få informasjon om eventuelle effekter av naturlig forekommende radioaktive stoffer
  • få informasjon om eventuelle samvirkende effekter av forurensningskomponenter som inkluderer radioaktive stoffer
  • Vedlegget angir identifiserte metoder som kan være aktuelle for vannsøyleovervåkingen, men som trenger videreutvikling og validering før de kan tas i bruk.
  • Vedlegget gir informasjon om status for oppfølgingen av metodene som er identifisert som relevante for vannsøyleovervåkingen.
  • Eksempler på status for oppfølging kan være "litteraturstudie igangsatt", "labforsøk igangsatt" eller "feltstudie".
  • Vedlegget oppdateres jevnlig av Miljødirektoratet.

Kriterier for validering av metode

Før ny metodikk kan tas i bruk i feltundersøkelsene bør følgende som minimum gjennomføres:

  • En vurdering av hensiktsmessighet og egnethet av aktuell metode (inkludert følsomhet og vurdering av artsforskjeller).
  • En egnet kvalifisering under kontrollerte laboratorieforhold. For biologiske endepunkter vil dette medføre eksponering for reelt eller kunstig produsert vann, spesifikke komponenter fra produsert vann, eller ekstrakt av reelt produsert vann.
  • Kvalifisering av nye metoder i lab må omfatte en vurdering av relevant eksponeringsperiode.
  • En verifikasjon under feltforhold. Dette kan for eksempel gjøres i sammenheng med overvåkingens feltarbeid.

Miljødirektoratet stiller ikke krav om vitenskapelig publisering av resultater som en del av metodevalideringen, men vi forventer at arbeidet som gjennomføres i utviklingsprosjekter holder en tilsvarende kvalitet.

Program for metodeutvikling

Innen 1. februar skal operatørene sende inn beskrivelse av mulige nye prosjekter i metodeutviklingsprogrammet, og status for pågående prosjekter.

Miljødirektoratet kaller aktuelle operatører, DSA, Offshore Norge og Miljødirektoratets faggruppe inn til årlige planleggingsmøter, hvor programmet diskuteres. Operatørene reviderer programmet i henhold til konklusjoner fra møtet og sender endelig program til Miljødirektoratet.

Vedlegg I oppdateres basert på endelig program for metodeutvikling.

Innhold i programforslag for metodeutvikling

Program for metodeutvikling skal inneholde beskrivelser av innsendte prosjektforslag, operatørenes vurderinger av disse og operatørenes forslag til kandidater som skal finansieres.

Beskrivelser av innsendte prosjektforslag skal inneholde følgende:

  • Målet med prosjektene: hvilke problemstillinger skal adresseres?
  • Relevans for vannsøyleovervåkingen: hva er kunnskapsstatus, hvilke kunnskapshull skal prosjektet fylle, hvordan kan den nye kunnskapen brukes inn i vannsøyleovervåkingen? Er det en helt ny metode/konsept?
  • Plan for gjennomføring: hvilke forsøk, hvilke metoder, hvilke arter/livsstadier, etc. Tidsplan. Når skal resultatene foreligge? Hvis man ender opp med en ny eller utbedret metode: når kan den brukes i vannsøyleovervåkingen?

Rapportering

Operatørene skal rapportere fra utviklingsprosjektene på lik linje med feltstudiene.

Statusrapportering underveis i flerårige prosjekter skjer i forbindelse med utarbeidelse av program for videreutvikling.

For denne typen rapportering krever vi en kort beskrivelse av

  • resultater så langt
  • videre arbeid
  • kortfattet statusoppdatering til tabell i Vedlegg I

Sluttrapporten skal gi en tydelig anbefaling av om metoden bør forkastes, trenger videre kvalifisering og hva som eventuelt er neste steg, eller om metoden kan iverksettes i feltundersøkelsene.

Videre skal problemstillinger fra planleggingsfasen besvares. Hvis metoden anbefales gjennomført, skal også anbefalt protokoll for bruk i vannsøyleovervåkingen, inkludert beskrivelse av kvalitetskontroll, legges ved.

Sluttrapportering fra utviklingsprosjekter skjer så snart som mulig etter at prosjektet er ferdigstilt.

Vi genererer din PDF - vennligst vent

Dette kan ta litt tid