Veileder: Bærekraftsrapportering for næringslivet

Sette mål

Informasjon om hvordan selskapet kan sette seg mål for å redusere klima- og naturfotavtrykk.

I EUs bærekraftsdirektiv for selskaper (CSRD) stilles det krav om å rapportere på hvordan selskapet følger opp bærekraftsforhold som er identifisert som vesentlig. Dette betyr at rapporteringen må synliggjøre hvordan selskapene måler effekten av tiltak som er igangsatt for å håndtere identifiserte påvirkninger, risikoer og muligheter i henhold til ESRS 2.

For de klima og miljøaspektene som er vesentlige for selskapet, skal selskapet sette seg mål eller redegjøre for hvordan selskapets policy følges opp.  Mål skal være vitenskapsbaserte og de enkelte rapporteringsstandardene for klima og miljø (ESRS E1-5) viser til relevant underlag som direktiver, Naturavtalen og Parisavtalen, for å sette seg mål. Det er viktig å ha mål for å kunne vurdere effekten av tiltak og beslutninger. For å jobbe systematisk og helhetlig og gi arbeidet med bærekraftsrapportering en tydelig retning, er det viktig å sette mål for virksomheten, på kort og lang sikt. 

Alt data og analysegrunnlag som ligger til grunn for målsetting, som valg av referanseår, metodikk for framskrivninger og håndtering av data om utslippene og utslippsfaktorer, skal være offentlig tilgjengelig i tråd med prinsippet av transparens (ESRS 2). De allment brukte SMART-kriteriene følger ikke av standarden, men kan være et nyttig utgangspunkt for å sette seg mål. Disse kriteriene slår fast at mål bør være spesifikke, målbare, ambisiøse, realistiske og tidsbestemte. 

Både underlag og metodikk har foreløpig kommet lengst på klimaområdet. Rapporteringsstanderen på klima (ESRS E1) sier at selskapene skal oppgi om målene er vitenskapsbaserte og i tråd med å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader. Det finnes ulike tilnærminger til å gjøre slike vurderinger. Ett av dem er Science Based Targets Initiative (SBTI), som har satt opp både krav og anbefalinger for etablering av mål. Kravene og anbefalinger tar hensyn til type utslipp, referanseår, typiske utslippsdrivende aktiviteter i sektoren osv. Der det er relevant, henviser SBTi til GHG protokollen. En del aktører får sine vitenskapsbaserte mål validert av SBTi.

Eksempler på målsetting

Omstillingsplaner

For å nå målene selskapet har satt seg, kan omstillingsplaner være et nyttig verktøy for å synliggjøre hvordan selskapet skal jobbe og hvilke tiltak som må settes i gang. Selskap som er rapporteringspliktige, må i henhold til ESRS E1 lage omstillingsplaner for å redusere klimagassutslipp og det er også en anbefaling om å gjøre dette for å redusere naturfotavtrykket etter ESRS E4.

Tiltakshierarkiet

Selv om det ikke følger direkte av regelverket, anbefaler Miljødirektoratet at omstillingsplanene bygger på prinsippene i tiltakshierarkiet. Virksomheter bør først tilstrebe å unngå og forebygge påvirkning på klima og miljø. Når dette ikke er mulig, bør virksomhetene vurdere og implementere tiltak for å redusere og avbøte de negative påvirkningene.

Vi genererer din PDF - vennligst vent

Dette kan ta litt tid