Klimagassutslipp og klimagassregnskap
Klimagassregnskap
Den ledende standarden for kartlegging og rapportering av klimagassutslipp i et klimagassregnskap er Greenhouse Gas Protocol («GHG-protokollen»). Den blir brukt for å identifisere vesentlige utslippskilder og for å kunne rapportere klimafotavtrykket på en sammenlignbar måte.
Retningslinjene ble opprinnelig utarbeidet for bedrifter, men initiativet har nå også laget retningslinjer for offentlig sektor i USA, som også vil være relevant for statlige virksomheter i andre land. Disse retningslinjene ligger på GHG-protokollens hjemmesider.
Klimagassregnskapet er en viktig del av virksomhetens miljøledelsessystem og skal bidra til integrering av klimahensyn i virksomheten.
Miljødirektoratet har nå bearbeidet sin første versjon av klimagassregnskapet. Det viser at det er særlig drivstofforbruk og tjenestereiser med fly som gir betydelige utslipp. Utslipp knyttet til IKT og servertjenester, og konsulenttjenester, har også blitt analysert og peker på relevansen disse har for en helhetlig vurdering av virksomhetens fotavtrykk. Det er likevel behov for å bedre kvalitet på dataene før det kan inkluderes i klimagassregnskapet. Hovedfokus videre vil være å sikre god kvalitet på data og en effektiv dataflyt, samt en nærmere vurdering av utslipp og mulige tiltak.
I bærekraftsdirektivet, er ESRS E1 standarden som omhandler klimaendringer, herunder klimagassutslipp, klimatilpasning og energi. Statlige virksomheter anbefales å forholde seg til de overordnet prinsippene i standarden så lenge det lar seg gjøre.
Se også: