Flere kjemiske stoffer som brukes for å beskytte materialer og hud mot skadelig UV-stråling, har vist seg å utgjøre en alvorlig risiko for både helse og miljø. Disse stoffene, kjent som UV-beskyttere, finnes i alt fra maling og plast til kosmetikk og tekstiler – og de havner i naturen gjennom avløpsvann, slitasje og vask. Mange av disse stoffene brytes svært sakte ned, hoper seg opp i organismer og kan gi alvorlige skadevirkninger – både i dyr og mennesker. 

I Norge er flere UV-beskyttere oppført på myndighetenes prioritetsliste over miljøgifter som skal fases ut. 

De benzotriazolbaserte stoffene UV-320, UV-326, UV-327, UV-328, UV-329 og UV-350 brukes som stabilisatorer i maling og lakk, gummi og gjennomsiktig plast for å beskytte materialer mot sollys.

Ifølge det norske produktregisteret er mengdene av UV-320, UV-327, UV-328 og UV-350 små, og bruken ser ut til å være synkende. Se grafen under. UV-328 er det stoffet som har høyest omsetning i både Norge og EU.

3-BC har hovedsakelig blitt brukt som UV-filter i solkrem og i annen kosmetikk (hud- og hårpleiemidler). I EU er det også rapportert om bruk av 3-BC som UV-beskyttelse i husholdningsprodukter og tekstiler.

Forbud og reguleringer

Norge har felles kjemikalieregelverk med EU og deltar aktivt i arbeidet i EU og globalt med å regulere miljøskadelige UV-beskyttere og andre farlige stoffer.

UV-328 er omfattet av Stockholmkonvensjonen, som stiller krav om å eliminere bruk og utslipp av persistente organiske miljøgifter (POP-er). Dette betyr at bruken av stoffet skal fases ut globalt. 

I en tidsbegrenset periode er det unntak som tillater produksjon og bruk til visse anvendelser for bruk i en rekke bildeler, industriell maling/overflatebehandling for maskiner, kjøretøy, tog og stålkonstruksjoner, mekaniske separatorer i blodtapperør, triacetylcellulose film i polarisatorer og fotografisk papir, samt reservedeler som LCD-paneler som brukes i kjøretøy/maskiner og apparater.

Det er pr 2025 ingen UV-filtre som er fareklassifisert av myndighetene. 

Søk opp industriens selvklassifiseringer av UV-320, UV-326, UV-327, UV-328, UV-329, UV-350 og 3-BC hos ECHA CHEM

UV-beskyttere reguleres gjennom flere EU-regelverk, som alle er gjennomført i norsk regelverk:

Reach

  • Kandidatlista og autorisasjonslista til Reach. Både de benzotriazolbaserte UV-filterne og 3-BC står på kandidatlista og er kandidater for videre regulering i EU. Flere av stoffene er også oppført på lista over stoffer som krever autorisasjon. 

POPs-forordningen

Kosmetikkforskriften

Disse UV-beskytterne er oppført på norske myndigheters prioritetsliste (årstall for oppføring på prioritetslista i parentes):

  • UV-320 (2017)
  • UV-327 (2017)
  • UV-328 (2017)
  • UV-350  (2017)
  • 3-BC (2020)
  • UV-326 (2025)
  • UV-329 (2025)

Norske myndigheters prioritetsliste  

Miljøgifter og andre stoffer som utgjør en alvorlig trussel mot helse og miljø, føres opp på norske myndigheters liste over prioriterte miljøgifter (prioritetslista). Norge har et nasjonalt mål om at bruk og utslipp av stoffene på prioritetslista skal fases ut.

Den norske prioritetslista er ikke et regelverk eller en forbudsliste, men fungerer som et viktig verktøy for hvilke stoffer myndighetene skal jobbe spesielt med og som næringslivet bør jobbe for reduksjon i bruk eller utslipp av. Alle virksomheter som må søke om tillatelse til forurensing, har ansvar for å beskrive om det blir forventa utslipp av stoff på prioritetslista.

Stoffer som oppfyller kriteriene for persistens, bioakkumulering og giftighet (PBT/vPvB-kriterier) og tilsvarende bekymring blir ført opp på lista. Formelt blir det vedtatt nye stoff på prioritetslista gjennom budsjettbehandlingen i Stortinget. Mange av stoffene på lista er alt omfattende regulert.

Funn og overvåkning i miljøet

De benzotriazolbaserte UV-filtre finnes i lave nivåer i mange ulike typer prøver, blant annet fra avløpsanlegg og i dyr som måker og fisk. 

For å få kunnskap om nivåer og trender av UV-beskyttere i norsk miljø overvåkes stoffene gjennom følgende overvåkingsprogrammer:

 

 

 

Helse- og miljøeffekter

Mange av stoffene er svært lite nedbrytbare og hoper seg svært lett opp i næringskjeder. 

  • De benzotriazolbaserte UV-filtre er svært lite nedbrytbare, og hoper seg svært lett opp i organismer og i næringskjeder.
  • Vi mistenker at flere andre benzotriasolbaserte UV-filtre har de samme helse- og miljøfarlige egenskapene.
  • 3-BC er hormonforstyrrende i miljøet. Det antas at 3-BC ikke brytes lett ned. Det er også påvist at stoffet kan akkumulere noe i organismer.
  • UV-320 og UV-328 er giftige. Stoffene gir skader i leveren hos pattedyr ved langvarig eller gjentatt eksponering. UV-328 kan også gi skader på nyrer ved langvarig eller gjentatt eksponering.

Nyttige lenker