2.4 Sett verdi
Sett verdi på hvert delområde ved bruk av kriteriene i verditabellen og vurder lokalitetens plassering innenfor verdikategorien, som vist i kapittel 2.4.1. Lag verdikart som viser de verdsatte delområdene, som vist i kapittel 2.4.2.
2.4.1 Verditabell
Bruk verditabellen (tabell 2-6) for å sette verdi delområdene.
Se veiledning under tabellen for mer informasjon om de enkelte verdikriteriene.
Se veiledning under for mer informasjon om de enkelte verdikriteriene:
Verdiskala i verditabellen
Verditabellen for arter og naturtyper er basert på kriterier som både tar hensyn til juridisk vern, forvaltningens vedtak og føringer og områdenes betydning for å ta vare på naturmangfoldet nasjonalt og internasjonalt.
Verdivurderingene viser faglige vurderinger av verdien til vannforekomstene og til ulike naturtyper og arter. Eksempelvis skal vannforekomster alltid settes til stor eller svært stor verdi, mens verdien på ulike arter er gitt ut ifra rødlistekategori.
Vurdering av lokalitetens kvalitet innenfor verdikategorien
Det er ikke anledning til å endre verdikategori. Utredningen bør imidlertid synliggjøre kvaliteten på området som vurderes. Vurder derfor lokalitetens plassering innenfor verdikategorien, og beskriv om lokaliteten ligger i øvre eller nedre del av verdikategorien. Dette kan synliggjøres ved bruk av skyvelinjalen i figur 2‑2, hvor pilen markerer hvordan verdisettingen vurderes innenfor verdikategorien. Verdisettingen skal alltid begrunnes. Forklar valg som er gjort og hva som har påvirket verdisettingen.
Last ned bildet av skyvelinjalen uten pil, for bruk i konsekvensutredning, her:
2.4.2 Verdikart
Fremstill alle delområder på et verdikart med fargesetting ihht. fargekodene i tabell 2‑8. Kartet skal dekke planområdet (alt areal skal vurderes) og relevante delområder i influensområdet. Planområdet skal avgrenses med svart stiplet linje. Dersom det er flere delområder som overlapper bør det også lages en tabell i tillegg, for å bedre lesbarheten.
Gjør en konkret vurdering av hvilken transparens det enkelte og større polygoner (f.eks. delområder avgrenset til hele vannstrengen) skal ha. For å øke lesbarheten bør verdikartene for eksempel deles opp i flere kart. Lag gode tegnforklaringer og bruk tekst for å øke lesbarheten.
Bruk fortrinnsvis et gråtonekart som bakgrunnskart. Fargekart eller flyfoto vil påvirke fargefremstillingen til det enkelte delområdet, og det kan bli store avvik fra de opprinnelige fargekodene for verdi.