5.1 Ivareta vannmiljøet gjennom planprosessen

5.1.1 Følg opp overordnede føringer som legger rammer for beskyttelse av vannmiljøet

Kommunale arealplaner skal ivareta både kommunale, regionale og nasjonale mål og interesser. Det en rekke nasjonale og regionale føringer og retningslinjer som skal legges til grunn i kommunal planlegging. I de fleste regionale vannforvaltningsplanene er det utarbeidet retningslinjer for arealplanlegging etter plan- og bygningsloven. Det er forventet at retningslinjene følges opp og innarbeides i kommunenes arealplanlegging.

Les mer om overordnede føringer og retningslinjer for å ivareta vannmiljøet i arealplanleggingen i kapittel 3 i denne veilederen:

Vannmiljø bør være synliggjort i kommuneplanens samfunnsdel og arealstrategi

Gjennom arbeidet med kommuneplanens samfunnsdel og arealstrategien skal kommunen vektlegge viktige utfordringer knyttet til samfunnsutvikling og synliggjøre de strategiske valgene kommunen tar.

Det bør fastsettes tydelige mål og satsningsområder for å sikre at vannmiljøet beskyttes. Dette kan for eksempel være å styrke sammenhengende blågrønne strukturer, å åpne elver og bekker eller å identifisere og sikre arealer for å håndtere flom og overvann.

Arealstrategien bør bidra til at det ikke legges til rette for arealbruk som innebærer uønskede konsekvenser for vannmiljø eller ikke lar seg gjennomføre etter vannforskriften § 12.

Eksempler på arealstrategier som omhandler vann:

Eksempel fra Bergen

Eksempel på arealstrategier fra Bergen kommunes samfunnsdel «Bergen 2030» (2015) av kommuneplanen som omhandler vann:

Hovedmål

Delmål/satsningsområder

Gåbyen

Bergen skal styrke den blågrønne strukturen som del av rekreasjonstilbudet. Turveier rundt større og mindre vann i byggesonen, og møtet med bekker og elver er positivt for rekreasjonsområder i hverdagen.

Fremtidsrettet

Bergen kommune skal være en aktiv utbygger av offentlig infrastruktur - Bergen skal ha et fremtidsrettet vann og avløpssystem der man tar hensyn til befolkningsøkning og endringer i klimatiske forhold ved utbygging og oppgradering.

Trygg

Alle innbyggere skal sikres luft og vann av god kvalitet og tilgang til stille soner.

Vannbehandlingsanleggene i Bergen bruker overflatevann som vannkilde og det er viktig at vi verner om våre drikkevannskilder slik at de forblir trygge.

Eksempler fra Melhus

Eksempel fra Langsiktig arealbruk i Melhus kommune 2023-2043.

For boligbygging er noen av strategiene som følger (side 4):

Det skal settes av store nok sammenhengende areal i nye utbyggingsområder til at overvannet fra ekstrem nedbør kan ledes bort på overflata i framtida. Dette må også ivaretas når man setter i gang med ny utbygning i tilknytning til eksisterende bebyggelse, slik at man sikrer eksisterende flomveger. Flomvegene må være sammenhengende og lede overvannet trygt gjennom boligområder og byggeområder, helt frem til en resipient med tilstrekkelig kapasitet. Arealdelen bør også legge til rette for å gjenåpne lukka bekker, spesielt der disse er en del av en viktig flomvei. Nye utbyggingsområder skal planlegges slik at de fordrøyer minst like mye som det arealet som erstattes. Det etableres ikke nye byggeområder eller annen arealbruk som kan representere fare for forurensing i nedslagsfeltet til drikkevann.

For natur og friluftsliv er det en egen strategi for å ivareta vassdraget Gaula (side 5):

Gaulas kvaliteter må ivaretas. Den økologiske funksjonen til kantskog langs vassdrag sikres gjennom tiltaksfri sikringssone. De økologiske kvalitetene innebærer blant annet flomdemping, vannrensing erosjonssikring og skjul, skygge og mat for dyrelivet.

5.1.2 Planprogrammet bør ha tydelige rammer og mål som sikrer beskyttelse av vannmiljøet

Planprogrammet handler om hvordan arbeidet med kommuneplanens arealdel er tenkt gjennomført. Planprogrammet skal omtale de rammene som er for planarbeidet i kommuneplanens samfunnsdel og kommunens langsiktige arealstrategi (KU-forskriften §14). Dersom kommunen ikke har vedtatt en arealstrategi når arbeidet med kommuneplanens arealdel starter opp, kan dette utarbeides som en del av forslaget til planprogram til arealdelen.

Eksempler på ivaretakelse av vannmiljø fra Oslo kommunes planprogram:

Eksempel 1

I den nye arealdelen skal den blågrønne strukturen videreføres og styrkes, både ut fra hensynet til rekreasjon og folkehelse, naturmangfold, klimatilpasning og karbonlagring. Sammenhengende grønnstruktur, elve-og bekkeåpninger og vassdragenes kapasitet for overvannshåndtering blir sentrale temaer for revisjonen. En ny dekningsanalyse skal gi en oppdatert oversikt over områder som har behov for park.

Eksempel 2

Ivaretakelse av Akerselva, Alna miljøpark og Østensjøvannet

Akerselva med store natur- og kulturverdier renner gjennom noen av de tettest befolkede bydelene i Oslo. Alna miljøpark har tilsvarende kvaliteter. Det skal utredes om det langsiktige vernet av Akerselva og Alna miljøpark bør styrkes ytterligere. I planarbeidet skal det også utredes behov for å styrke vernet av Østensjøvannet og tilliggende våtmarksområder. Det kan for eksempel være aktuelt å utvide hensynssoner for området.

Byggefrie belter langs vassdrag

Det er et mål å sikre byggefrie belter langs eksisterende elver, slik at det ikke tillates nye bygg innenfor 20 meter langs hovedvassdrag og 12 meter langs sidevassdrag. I arbeidet med arealdelen skal det vurderes å gi bestemmelser som sikrer vassdragene.

Eksempel fra Trondheim kommunes planprogram:

Eksempel fra planprogram til KPA Trondheim kommune, hvor «blå og grønne kvaliteter i byområdene» er satt opp som en hovedoppgave ved revisjon av KPA. Kommunen synliggjør hvilke nye utredninger som kreves samtidig som de opplyser om at pågående arbeid med flere kommunedelplaner vil oppdatere kunnskapen blå og grønne kvaliteter. 

Blå og grønne kvaliteter i byområdene

5.6.1 Rekreasjon og biologisk mangfold

Blå og grønne kvaliteter, som parker, hager, friområder/grøntdrag, bekker, elver og vannflater, er viktige for et godt bolig- og bymiljø. De gir muligheter for rekreasjon og friluftsliv, og er viktig for folkehelsa. I tillegg bidrar grønne områder og åpne vannflater i bebygde strøk til å opprettholde det biologiske mangfoldet i byen.

Når byen skal fortsette å vokse innover og bli tettere kommer de blågrønne kvalitetene under press. Eksisterende parker og større friområder er som regel sikret i vedtatte planer, men mange grønne arealer inngår som en del av byggeområdene og har ingen vern mot nedbygging. Eplehagefortetting gjør byen mindre grønn.

Stadig flere funksjoner ønskes løst innenfor de regulerte blågrønne arealene. Økende antall brukere og økende krav om tilrettelegging kan gå på bekostning av områdenes økologiske funksjon, naturmangfold og evnen til å dempe ulempene av klimaendringene. Samtidig gir det grunnlag for økt konfliktnivå mellom ulike brukergrupper og omgivelsene rundt, for eksempel friområder og tilliggende boliger.

Pågående arbeid med flere kommunedelplaner (KDP) vil oppdatere kunnskapen om blå og grønne kvaliteter og hovedsak dekke behovet for utredning for arealdelen. Dette gjelder KDP for vann, KDP for naturmangfold og KDP for friluftsliv og grønne områder.

I arbeidet med arealdelen skal vi

  • utrede hvordan vi kan integrere mer blågrønt i byggeområdene, i form av vegetasjon og vann, både på bakken og på bygninger og andre anlegg, blant annet ved å vurdere implementering av “blågrønn faktor”
  • vurdere behovet for å avsette mer areal til grønnstruktur (arealformål) for å sikre variasjon, sammenhenger og jevn fordeling i bystrukturen
  • vurdere åpning av flere lukkede bekker

5.1.3 Planprogrammet skal redegjøre for utredningskrav

Utredningskravene, herunder hvilke utredningstema som skal belyses nærmere i konsekvensutredningen, bør utgjøre en egen del i planprogrammet. Krav til kunnskapsgrunnlag for å ivareta hensynet til vannmiljøet i arealplaner er nærmere beskrevet i denne veilederen, i kapittel 4.

Kommunen kan også ha vedtatt tematiske kommunedelplaner eller temaplaner som har betydning for vannmiljøet. Se bl.a. eksempel fra planprogram i Trondheim kommune over. Vanlige eksempler er vann- og avløpsplaner og kommunedelplaner for naturmangfold.

Ved utarbeiding av kommuneplanens arealdel bør slike tematiske kommunedelplaner legges til grunn.

Eksempel på tematiske kommunedelplaner som omhandler vann:

5.1.4 Gjennomgang av eldre planer for å ivareta vannmiljøet

Gjennomgang av allerede avsatte utbyggingsområder i kommuneplanens arealdel

I gjeldende arealdel til kommuneplanen kan det være satt av arealer til bebyggelse som ikke er utbygd. Ved revisjon av arealdelen bør kommunen vurdere avsatte områder til fremtidig utbygging på nytt, for å sikre at arealbruken er i samsvar med gjeldende rammebetingelser for vannmiljø.

Gjennomgang av eksisterende reguleringsplaner

Ved revisjon av kommuneplanens arealdel bør kommunen gå gjennom eksisterende reguleringsplaner og vurdere om tidligere vedtatt arealbruk skal endres av hensyn til blant annet vannmiljø.

Vi genererer din PDF - vennligst vent

Dette kan ta litt tid