5. Kommuneplanens arealdel (KPA)
I dette kapitlet beskrives hvordan vannmiljø kan ivaretas i kommuneplanens arealdel.
Kommuneplanen kan brukes både for å legge til rette for utbygging og til å ivareta naturområder og vannforekomster. I dette kapitlet beskrives hvordan vannmiljø kan ivaretas i kommuneplanens arealdel.
Vannmiljø bør være tema allerede i planprogrammet og ved en eventuell arealstrategi. For å ivareta vannmiljøet og unngå forringelse er det avgjørende at det foreligger et godt kunnskapsgrunnlag.
Hvis kommunen åpner opp for utbygging innenfor et område, skal vannmiljøet beskyttes slik at forringelse unngås, jf. vannforskriften §§ 4 til 7.
Hvordan ivareta vannmiljøet i KPA?
Arealdelen er kommunens viktigste styringsredskap for all arealplanlegging og utbygging i kommunen. Arealdelen bør benyttes som planleggingsverktøy for å beskytte vannmiljøet, slik at den kan bidra til at miljømålene om god miljøtilstand i alle vannforekomster oppnås. Ifølge plan- og bygningsloven § 3-1 bokstav i, skal planer "legge til rette for helhetlig forvaltning av vannets kretsløp, med nødvendig infrastruktur".
I kapittel 1 i denne veilederen kan du lese mer om hva som menes med vannmiljø og hvordan det påvirkes av arealbruk.
Vannforskriften fastsetter miljømål som skal legges til grunn i arealplanleggingen. Dette er nærmere beskrevet i kapittel 2 i denne veilederen.
Et av de viktigste grepene kommunen kan gjøre på overordet nivå for vannmiljøet, er å sørge for at lokalisering av nye byggeformål ikke forringer vannforekomster.
Ifølge plan- og bygningsloven § 1-8 første ledd, skal man ta særlige hensyn til natur- og kulturmiljø, friluftsliv, landskap og andre allmenne interesser langs vassdrag. I motsetning til strandsonen langs sjø, inneholder ikke plan- og bygningsloven § 1-8 et generelt forbud mot å bygge i strandsonen langs vassdrag. Kommunene skal likevel etter plan- og bygningsloven § 1-8 femte ledd vurdere om det skal fastsettes grense på inntil 100 meter, der bestemte angitte bygge- og anleggstiltak med videre ikke skal være tillatt for områder langs vassdrag som har betydning for natur- og kulturmiljø- og friluftsinteresser, i kommuneplanens arealdel etter § 11-11 nr. 5. Det innebærer at kommunen kan bestemme at det skal være forbudt å sette i verk bestemt angitte bygge- og anleggstiltak.
Slik kan vannmiljøet ivaretas i kommuneplanens arealdel
Planprosessen benyttes slik at forringelse av vannmiljøet unngås ved at:
- overordnede føringer som legger rammer for beskyttelse av vannmiljøet følges
- planprogrammet og/eller arealstrategien omtaler behov for utredning og lokaliseringskriterier for å sikre at vannmiljøet beskyttes og hvilke alternativer som skal vurderes
- eldre planer vurderes slik at arealbruken blir i tråd med oppdatert kunnskap
Dette kan du lese mer om i kapittel 5.1:
Arealbruk planlegges slik at forringelse av vannmiljøet unngås eller minimeres ved at:
- vurderinger gjøres med utgangspunkt i et godt kunnskapsgrunnlag
- bruk av byggegrenser langs vassdrag vurderes
- alternative lokaliseringer vurderes
- utbyggingsformål trekkes bort fra vannforekomster
- hensynet til vannmiljø ivaretas gjennom bruk av arealformål, hensynsoner, bestemmelser og retningslinjer
Dette kan du lese mer om i kapittel 5.2 og 5.3: