Bestandsovervåkingsprogrammet for hjortevilt ble startet i 1991 i regi av Norsk institutt for naturforskning (NINA). Dataene som NINA samler inn, brukes som underlag for veiledning til kommuner og jegere.
Mål: Hovedformålet for programmet er at det skal fungere som et økologisk varslingssystem og gi grunnlag for å vurdere utviklingen i ville hjorteviltbestander og deres naturmiljø ved hjelp av enkle data innsamlet fra utvalgte overvåkingsområder.
Programperiode: 1991 -
Hvor overvåker vi? Hele landet
Slik overvåker vi: Overvåkingen gjennomføres årlig basert på standardisert metodikk i 7 områder for elg, 7 områder for villrein og 6 områder for hjort.
Overvåkingsområdene dekker en rekke kommuner hvor det til dels finnes tilsvarende type overvåkingsdata fra flere år før 1991.
I hovedsak er overvåkingen av elg og hjort basert på materiale innsamlet fra individer skutt under jakta. Villreinovervåkingen inkluderer også årlige tellinger, med påfølgende estimering av kalveproduksjon og bestandsstruktur.
Publikasjoner: Det utarbeides oppsummeringsrapporter fra overvåkingen hvert 2-3 år. Disse rapportene finner du på NINA sine hjemmesider:
Dette bruker vi dataene til: Data fra overvåkingsprogrammet inngår som et viktig beslutningsunderlag for kommuner og bestandsplanområder i forvaltningen av de ulike artene.
Sammen med helseovervåkingsprogrammet er dette fundamentale data for forvaltningen av våre hjorteviltarter.
Hvor finnes data?
Data finnes i Hjorteviltregisteret: