Overskytende jord– og steinmasser fra samferdselsutbygging og andre anleggsarbeider vil normalt være å anse som næringsavfall. Forurensningsloven inneholder regler om håndtering av slike masser. Hensikten med disse reglene er å unngå skade på miljøet og samtidig legge til rette for avfallsgjenvinning.
Disponering av slike jord- og steinmasser reguleres også gjennom regelverk som forvaltes av andre myndigheter, blant annet plan- og bygningsloven med forskrifter. Her redegjør vi kun for kravene som stilles etter forurensningsloven.
Tiltakshaver bør i god tid starte planlegging av hvordan overskuddsmassene skal håndteres, slik at kravene i loven oppfylles og hensiktsmessige løsninger blir valgt.
Miljødirektoratet har startet arbeidet med en forskriftsregulering av disponering av overskuddsmasser av jord og stein som ikke er forurenset, og som ikke gjenvinnes. Dette skal gi mer forutsigbarhet for tiltakshavere og begrense behovet for enkeltsøknader etter forurensningsloven § 32.
I tiden fremover vil vi prioritere arbeidet med forskriften og annet tverrsektorielt arbeid for å komme fram til hensiktsmessige løsninger for disponering av overskuddsmasser. Vi vil ha begrenset kapasitet til å behandle søknader om unntak fra forurensningsloven § 32. For å imøtekomme denne situasjonen har vi gjort noen endringer i praksis for unntak.
Dette er beskrevet nærmere i steg 4.
Innhold
- 1 Kort om kravene i forurensningsloven Oppsummering av kravene i forurensningsloven
- 2 Jord- og steinmasser som ikke er forurenset Definisjoner
- 3 Gjenvinning av jord- og stein-masser Når er disponeringen gjenvinning?
- 4 Unntak for annen disponering Når kreves unntak fra forurensningsloven § 32?
- 5 Behov for tillatelse etter forurensningsloven Når kreves tillatelse etter forurensningsloven § 11?
- 6 Myndighet Miljødirektoratet, statsforvalteren og kommunen sin myndighet
- 7 Mer informasjon og veiledning Annen nyttig informasjon, veiledere og regelverk