2.5 Samlet støybelastning

Et planområde kan være berørt av støy fra ulike kilder, som for eksempel trafikk på veg og bane. Den samlede belastningen fra flere ulike kilder fører til økt støyplage sammenlignet med belastningen fra hver kilde for seg. Når det er flere støykilder i området, kan det føre til at det ikke er mulig å få til stille side. Disse forholdene er det viktig å være oppmerksomme på i planleggingen, ettersom stille side er viktig for opplevd støyplage og søvnforstyrrelser.

I tilfeller der støyvarselkart eller støyutredning viser overlappende støysoner fra ulike kilder, eller der planområdet/bebyggelsen blir liggende i gul/rød støysone fra én type kilde og det samtidig er andre støykilder i nærheten, er det ikke tilstrekkelig å vurdere de ulike kildetypene hver for seg. I slike tilfeller skal samlet støybelastning vurderes, og ved behov beregnes. I vurderingene skal alle aktuelle kilder angitt i tabell 2 i T-1442 inngå.

Som vist i kapittel 1.2, er stille side en vesentlig kvalitet. Når det er flere støykilder innenfor et område, er det spesielt viktig at å oppnå stille side også når bidrag fra alle relevante støykilder tas med i vurderingen. Ved prosjektering av skjermingstiltak skal lyd fra alle relevante kilder hensyntas, slik at tiltakenes støyreduserende effekt optimaliseres, ut fra de gjeldende forutsetningene.

Lydnivå fra én type kilde beregnes med den beregningsmetoden som er utviklet for denne kilden, og bidrag fra alle nærliggende kilder av samme type kan inkluderes i beregningen. Nivåer fra ulike typer støykilder beregnes med ulike beregningsmetoder, og de ulike kildene kan ha ulike grenseverdier. Det foreligger ikke en egen grenseverdi for samlet støybelastning utendørs i T-1442 (se utdyping nedenfor). Det er derfor ikke obligatorisk å beregne samlet støybelastning direkte for vurdering opp mot utendørs grenseverdi for alle typer kilder.

Det kan være hensiktsmessig å kartlegge samlet støybelastning og visualisere dette som støysoner for samlet støybelastning i overordnete planer. For å synliggjøre samlet støybelastning, kan kommunen alternativt også sette sammen støysonekart fra flere anleggseiere. Overlappende støysoner fra ulike kilder viser områder hvor det er aktuelt med grundigere vurdering og eventuelt kartlegging og beregning som må inngå i planarbeidet.

SINTEF har utviklet en metode for beregning av samlet støybelastning for kildene veg, bane, fly og industri. Prinsippet for metoden er at støybidraget fra den enkelte kilde erstattes av bidraget fra en like plagsom referansekilde. Bidragene fra de ulike kildene kan så summeres til et samlet vurderingsnivå. Vurderingsnivået kan deretter sammenlignes med grenseverdi for referansekilden. Metode for å beregne  

Metode for å beregne samlet støybelastning

 

Det er ikke fastsatt egen grenseverdi for samlet støybelastning, men metoden for å beregne samlet støybelastning er egnet til å visualisere og dokumentere påvirkningen fra flere ulike type kilder i samme område, og deretter sammenligne med grenseverdi for vegtrafikk. Beregnet samlet støybelastning kan legges til grunn for å vurdere om et område er egnet for videre utbygging eller ikke, og om det er nødvendig å gjøre avbøtende tiltak som hensyntar flere kilder.

Metoden gjelder ikke for støyende hendelser på natt og maksimalnivåer. Dette bør derfor vurderes i tillegg dersom det er relevant.

Metoden inkluderer støy fra samferdsel, men det er en rekke andre kilder som omfattes av støyretningslinjen som ikke omfattes av metoden. Det betyr at det foreløpig ikke mulig å beregne samlet støybelastning for til eksempel støy fra skytebane eller nærmiljøanlegg. Støy fra denne typen kilder må likevel vurderes som en del av samlet støybelastning, vurdering av tilgang til stille side av bebyggelsen, og om avbøtende tiltak har tilfredsstillende effekt når samtlige relevante støykilder vurderes.

Grenseverdi for innendørs lydnivå fra utendørs kilder er gitt ved en parameter som er uavhengig av type kilde, og innendørs bidrag fra de ulike kildene kan summeres direkte. Prosjektering og dimensjonering av fasade for å oppnå tilfredsstillende innendørs lydnivå omtales ikke videre i denne veiledningen. Se f.eks. Sintef Byggforskdetaljer, Håndbok 47 o.l. for mer informasjon.

Planlegging av støyende virksomhet og samlet støybelastning

Ved planlegging av støyende virksomhet, se også kapittel 5.3.4 om flere støyende virksomheter og samlet støybelastning.

 

Vi genererer din PDF - vennligst vent

Dette kan ta litt tid