En virksomhet som skal søke om en driftskonto i klimakvoteregisteret må eie en kvotepliktig installasjon. Installasjonen må også ha fått en tillatelse til kvotepliktige utslipp fra Miljødirektoratet. Alle virksomheter må søke om én driftskonto for hver av sine kvotepliktige installasjoner.

Hvis du skal ha driftskonto for skipsoperatører klikker du her.

Bruk av kontoen

En driftskonto i klimakvoteregisteret er nødvendig for å rapportere årlige utslipp av klimagasser og gjennomføre det årlige oppgjøret av klimakvoter. Kontoen kan i tillegg benyttes til å motta/overføre klimakvoter fra/til andre kontoer i klimakvoteregisteret.  

Årlig gebyr

Hver kontohaver må betale et årlig gebyr for å eie en konto i Det norske registeret for klimakvoter. Gebyrsatsen reguleres i samsvar med klimakvoteforskriften § 9-6.

I tillegg er det et forslag om å endre klimakvoteforskriften § 9-6 slik at kontohavere må betale et gebyr for å åpne driftskonto (herunder driftskonto for skipsoperatører). Forslaget er på høring med høringsfrist 1. februar 2024.

 

Krav til søknad og dokumentasjon

Miljødirektoratet stiller følgende krav til søknad om driftskonto. Det er viktig at all dokumentasjon er korrekt når du søker, hvis ikke kan søknadsbehandlingen ta lenger tid.

En virksomhet som skal søke om en driftskonto må eie en kvotepliktig installasjon som definert i klimakvoteforskriften § 1-3. Installasjonen må ha fått en tillatelse til kvotepliktige utslipp fra Miljødirektoratet. Tillatelsen må lastes opp i søknaden. 

Ta kontakt med din saksbehandler i Miljødirektoratet hvis du har spørsmål om tillatelsen.

Minst to personer må oppnevnes og godkjennes av Miljødirektoratet som virksomhetens kontorepresentanter.

  • begge personene må være over 18 år
  • begge personene må søke om å være kontorepresentant
  • begge personene må bli godkjent som kontorepresentant av Miljødirektoratet
  • minst én kontorepresentant må være bosatt i Norge.

Trykk her for å se hvordan man søker om å bli kontorepresentant.

I et konsern har et morselskap bestemmende innflytelse over ett eller flere andre selskaper. Dersom virksomheten (de som søker om konto) er en del av et konsern (enten som morselskap eller en underenhet), skal de legge ved et dokument som bekrefter konsernstrukturen som virksomheten er en del av.
 
Dokumentet må være en fullstendig oversikt over konsernstrukturen. Det vil si at det må inneholde alle selskap som eier/kontrollerer virksomheten mer enn 50% (morselskap), i tillegg til alle morselskap sine datterselskap som de eier/kontrollerer over 50%. Oversikten skal også vise alle underenhetene til virksomheten.

Signaturkrav

Dette dokumentet må være signert av noen som jobber i selskapet som søker om konto. Vi godkjenner et digitalt dokument med skannet signatur fra norske aktører. Hvis dere velger å sende fysiske dokumenter, har vi følgende krav:

  • Fysisk original: Godkjenner håndskrevet signatur (wet ink).
  • Fysisk kopi: Norske kopier må være sertifisert som rett kopi av advokat, revisor eller et offentlig kontor. Om vi mottar en kopi av dokumentet fra et EØS-land utenfor Norge, er det krav om at dokumentet er sertifisert som en rett kopi av notarius publicus. Dersom det er et dokument fra et land utenfor EØS er det krav om både attestering av notarius publicus og legalisering, for eksempel med apostille.

Alle virksomheter som har et LEI-nummer, må legge dette både i søknadsskjema og i klimakvoteregisteret. Klimakvoter i EUs klimakvotesystem er definert som et finansielt instrument under MIFID II-regelverket i EU.

Alle som handler kvoter fra et verdipapirforetak, må ha et LEI-nummer. Verdipapirforetaket må rapportere all handel med klimakvoter til Finanstilsynet.

Virksomheter som bare skal kjøpe klimakvoter for å levere inn disse til oppgjør av kvoteplikt, trenger ikke et LEI-nummer.

Finanstilsynet - Retningslinjer for bruk av LEI-nummer

Slik går du fram for å søke om driftskonto

Følg stegene under i kronologisk rekkefølge. Alle stegene må være gjennomført før en kontosøknad er komplett, men kontosøkere og kontorepresentanter som Miljødirektoratet har godkjent tidligere, kan hoppe over noen av stegene.

Miljødirektoratet starter saksbehandling så snart søknaden er komplett.  Saksbehandlingstid er satt til maksimalt 20 virkedager.

Vi genererer din PDF - vennligst vent

Dette kan ta litt tid