Klimakunnskap, luftkvalitet og lokalt klimaarbeid (KOL)
Vi arbeider med kunnskapsgrunnlaget for klimapolitikken, følger opp regelverk for luftkvalitet og f-gasser og støtter kommunenes lavutslippsarbeid.
Vi er knutepunkt for FNs klimapanel (IPCC) i Norge og formidler kunnskap fra panelets rapporter. Rapportene sammenstiller forskning om menneskeskapte og naturlige klimaendringer, virkningene av dem og muligheter for klimatilpasning og reduksjon av utslipp og økt opptak av klimagasser. Vi bidrar til at rapportene blir relevante for norsk forvaltning og politikkutforming.
Generelt bidrar vi til at nasjonal og internasjonal forskning på klimaområdet er relevant for norsk forvaltning og til nytte for utvikling av klimatiltak og politiske beslutninger gjennom samarbeid med forskningsmiljøer og Forskningsrådet.
Seksjonen forvalter Klimasats, en støtteordning for kommuner og fylkeskommuner som vil kutte utslipp av klimagasser og bidra til omstilling til lavutslippssamfunnet. Vi utreder og gir råd til KLD, og vi veileder lokalt og regionalt nivå om lavutslippsarbeid, blant annet gjennom webinarer og klimapodcast.
Vi jobber også med å sikre god utendørs luftkvalitet. Vi følger opp forurensningsforskriften kapittel 7 om lokal luftkvalitet, og veileder blant annet kommunene, som er lokal forurensningsmyndighet i regelverket. Vi følger opp Norges målenettverk og rapporterer luftkvalitetsmåledata, vurderer tiltaksutredninger for lokal luftkvalitet, arrangerer Bedre byluft-forum og deltar i internasjonalt arbeid, spesielt i EU.
Vi har en sentral rolle i det statlige Luftsamarbeidet som leverer tjenester som varslingstjenesten Luftkvalitet i Norge, Fagbrukertjenesten, Tiltakskalkulator og en utslippsdatabase.
Norges arbeid med fluorholdige gasser (f-gasser) og ozonødeleggende stoffer nasjonalt, i EU og under Montrealprotokollen er også vårt ansvar. Vi har ansvar for importtillatelser, refusjoner og sertifisering. Vi forvalter regelverket for gassene og utreder og følger opp tiltak og virkemidler for utslippsreduksjoner.
Videre arbeider vi med kortlevde klimadrivere og klimaeffekt på kort og lang sikt nasjonalt, regionalt og internasjonalt, herunder under Climate & Clean Air Coalition (CCAC) og Arktisk Råd.
I seksjonen har vi solid kunnskap om atmosfæren og klimasystemet. Gjennom overvåkningsprogrammer for atmosfære, bidrar vi til kunnskapsgrunnlag for klimatiltak og bedre luftkvalitet. Dataene gir oss mulighet til å fange opp endringer, vurdere effekt av tiltak og bidra i kunnskapsgrunnlaget for internasjonale programmer og forpliktelser. Dataene er også et viktig bidrag til forskning. Vi bistår med å koordinere arbeidet med Gøteborgprotokollen og deltar i internasjonalt arbeid under langtransportkonvensjonen (LRTAP).