Innhold

  1. 1 Hensikt og krav
  2. 2 Ansvar og roller
  3. 3 Planperiode og revidering
  4. 4 Mal del 1: Fakta om kommunen
  5. 5 Mal del 2: Om friluftslivsområdet
  6. 6 Mal del 3: Oppsummering

Vi genererer din PDF - vennligst vent

Dette kan ta litt tid

Hensikten med forvaltningsplanen

Forvaltningen av de statlig sikrede friluftslivsområdene og naturen skal være kunnskapsbasert. Hensikten med forvaltningsplaner for statlig sikrede friluftsområder er at kommuner og interkommunale friluftsråd skal kunne ta kunnskapsbaserte valg.

Planene skal bidra til å opprettholde opplevelseskvalitetene og gjøre områdene attraktive for allmennhetens friluftsliv. Planene skal også bidra til at bruk og naturvennlige tilretteleggingstiltak gjennomføres i tråd med prinsippene i naturmangfoldloven og kulturminneloven.

Videre skal planene vise eventuelle behov for- og kostnader ved tilrettelegging av områdene, slik at de kan brukes i henhold til formålet med sikringen.

Forvaltningsplaner gir også en oversikt over behovet for tiltaksmidler på landsbasis, og er grunnlag for fordelingen av tiltaksmidler til fylkeskommunene.

Krav til forvaltningsplanen

Når nye friluftslivsområder skal bli statlig sikret, er et av kravene fra Miljødirektoratet at kommunen eller friluftsrådet utarbeider en forvaltningsplan for områdene.

Hvis det er planlagt nye tilretteleggingstiltak som skal inngå i forvaltningsplanen, skal kommunen eller friluftsrådet gjøre en vurdering av hvordan tiltakene muligens kan påvirke naturen, jf. naturmangfoldloven § 7, og på landskap og ev. kulturminneverdier. Tilretteleggingstiltakene skal være stedfestet i kartet til forvaltningsplanen.

Hvis kommunen eller det interkommunale friluftsrådet skal søke om støtte til tilretteleggingstiltak fra tilskuddsordningen "Tiltak i statlig sikrede friluftslivsområder", må forvaltningsplanen for områdene, hvor tiltakene inngår, være godkjent av fylkeskommunen. Søker skal i søknaden informere om vurderingene de har gjort etter naturmangfoldloven og andre relevante hensyn.

Mal

Forvaltningsplanen skal være utarbeidet i henhold til Miljødirektoratets "Mal for forvaltningsplan for statlig sikrede friluftslivsområder" som dette er en veiledning til. Malen finner du i steg 4 i denne veilederen.

Vi genererer din PDF - vennligst vent

Dette kan ta litt tid

Kommunens ansvar

Kommunen eller det interkommunale friluftsrådet har ansvar for å utarbeide forvaltningsplan.

Fylkeskommunens ansvar

Fylkeskommunen har ansvar for å

  • stimulere til at forvaltningsplaner utarbeides
  • utarbeide fylkesvise oversikter over behovet for tiltak og kostnader samlet sett
  • godkjenne nye og reviderte forvaltningsplaner, i rollen som representant for staten som grunneier og rettighetshaver

Fylkeskommunens godkjenning

Fylkeskommunens gir sin godkjenning av forvaltningsplanen under forutsetning av at:

  • tiltakene er i tråd med formålet for sikringen
  • tiltakene utføres på en naturvennlig måte
  • tiltakene er ikke i strid med hensyn som bør tas til naturverdier og kulturminner i friluftsområdet

For at fylkeskommunen skal kunne foreta en god vurdering av tiltak, må planlagte tiltak være kartfestet.

Tiltakshaver må i tillegg innhente alle andre nødvendige tillatelser etter relevant lovverk før tiltaket gjennomføres.

Vær oppmerksom på at dersom en bruks-/servituttavtale ligger til grunn for at friluftslivsområdet er statlig sikret, kan det ligge begrensninger på type tilrettelegging som kan gjennomføres i avtalen som er inngått med grunneier.

Fylkeskommunens rolle på vegne av staten

I statlig eide områder er fylkeskommunens aksept å regne som grunneiers aksept for at tiltaket kan gjennomføres. I øvrige områder er godkjenning å regne som rettighetshavers aksept for gjennomføring av tiltaket.

En godkjent forvaltningsplan er også å regne som en godkjenning fra staten som grunneier eller rettighetshaver for at planlagte tiltak kan gjennomføres gjennom støtte fra andre offentlige tilskuddsordninger, som for eksempel spillemiddelordningen.

Vi genererer din PDF - vennligst vent

Dette kan ta litt tid

Planperiode

Forvaltningsplanen gjelder i inntil 10 år, og det er kommunen eller friluftsrådet sitt ansvar å ta stilling til hensiktsmessig lengde.

Friluftslivsområder med vesentlig behov for tilrettelegging og som forventes å bli brukt av mange, bør ha en kortere gyldighetsperiode enn områder som ikke har slike behov.

Revidere forvaltningsplanen

Forvaltningsplanen bør revideres før gyldighetsperioden utløper.

Slik reviderer kommunen eller friluftsrådet planen:

  • ta gjennomførte tiltak ut av planen
  • ta nye tiltak, med kostnadsoverslag, inn i planen
  • overfør tiltak som ikke er gjennomført i utløpt planperiode til revidert plan

Godkjenning av nye tiltak

Hvis nye tiltak er tatt inn i planen skal den sendes til fylkeskommunen for godkjenning av de nye tiltakene.

Hvis planen ikke inneholder nye tiltak, oppdateres bare planperioden før den sendes til fylkeskommunen for oppdatering av fylkesoversikten. Slike planer regnes som godkjente.

Vi genererer din PDF - vennligst vent

Dette kan ta litt tid

Her fyller du inn i malen

Under finner du malen du skal fylle ut i Word-format og Open document-format. Nederst i lista ligger teknisk brukerveiledning til utfylling av malen.

Oversiktskart over kommunen

Sett inn oversiktskart over kommunen der de statlig sikrede friluftslivsområdene er avmerket. Kartet kan enklest hentes fra kommunens egen karttjeneste.

Kartet som settes inn i malen bør inneholde:

  • informasjon som stedsnavn og infrastruktur, slik at det er enkelt å finne friluftslivsområdets beliggenhet
  • befolkningsdata eller bosettingskonsentrasjon, ved å merke av utbredelsen av byer og tettsteder. Dette illustrerer om friluftslivsområdet er et nærfriluftslivsområde, det vil si lokalisert ved eller i tettbefolket strøk, eller av type dagsutfart- eller ferieområde

Oversiktskartet skal bare inneholde de statlig sikrede friluftslivsområdene for å gi oversikt over hvilke friluftslivsområder som omfattes av tilskuddsordningen Tiltak i friluftslivsområder.

Fakta om kommunen

Informasjon om befolkning/antall innbyggere kan hentes fra ssb.no/befolkning i ferdige tabeller og figurer.

Informasjon om kommunens statlig sikrede friluftslivsområder kan hentes fra naturbase.no.

  • Klikk på "Fylkesvise eller kommunevise lister over områder i Naturbase".
  • Velg deretter datasett: Statlig sikra friluftslivsområde, fylke og kommune. Et faktaark gir informasjon om området og områdets beliggenhet.

Vi genererer din PDF - vennligst vent

Dette kan ta litt tid

Kart over friluftslivsområdet

Sett inn kart over friluftslivsområdet.

Hvis kommunen ikke har områdeavgrensning for friluftslivsområdet i egen karttjeneste, kan kartet hentes fra Naturbase. Dette gjelder for områder som allerede er sikret.

Merk av eksisterende og planlagte/ønskede tiltak på kartet.

Status og beskrivelse av området

Gnr/bnr, FS-nummer, sikringsår og areal

For områder som allerede er sikret kan informasjon om gnr/bnr, FS-nummer, sikringsform, sikringsår og areal for eksempel hentes fra Naturbase.

Et friluftslivsområde kan bestå av flere gnr/bnr, og alle gnr/bnr skal fylles inn i malen. FS-nummer (for eksempel FS00002331) står i parentes bak områdenavn.

Et område som er under sikring har ikke fått FS-nummer. Nummeret gis når området legges inn i Naturbase etter gjennomført sikring.

Kommuner som ikke vet om friluftslivsområdet er sikret gjennom kjøp eller avtale med grunneier kan finne informasjon om dette i Naturbase.no.

Grunneier

Opplys om hvem som er nåværende eier av eiendommen.

Ved erverv av et friluftslivsområde er det vanlig at stat eller kommune/friluftsråd blir grunneier. Det er også tilfeller der fylkeskommunen blir grunneier.

Kommuner som ikke vet hvem som eier friluftslivsområdet kan finne disse opplysningene i det statlige eiendomsregisteret Infoland.

Forvaltning og drift

Opplys om det er kommunen eller friluftsrådet (i noen få tilfeller fylkeskommunen) som har det formelle ansvaret for drift og tilsyn med friluftslivsområdet.

Ansvaret omfatter daglig tilsyn, holde orden i området, etablere tilretteleggingstiltak, drift og vedlikehold av eksisterende tilretteleggingstiltak og atkomstveier, vedlikehold av informasjonsskilt og liknende.

Nærområde - område ved by og tettsted

Med nærområde menes et friluftslivsområde som ligger i eller ved by/tettsted, det vil si i gå- eller sykkelavstand for store befolkningsgrupper.

Nærområder og turveger i og ved byer og tettsteder har høy prioritet både ved sikring og tilrettelegging av friluftslivsområder.

Beskrivelse av området

Beskriv området på en kortfattet og god måte som kan fungere som informasjon til potensielle brukere av området.

Ved sikring av nye friluftslivsområder blir beskrivelsen lagt ut i Naturbase. Vurder derfor hva som er nyttig informasjon for potensielle brukere av området. Også for områder som allerede er sikret vil områdebeskrivelsen kunne bli lagt ut i Naturbase for å supplere opplysninger.

Naturmangfold

Beskriv naturen i området. Naturverdier kan for eksempel være verdifulle kulturlandskap, trua naturtyper eller plante- og dyrearter.

Naturopplevelsen er som regel en medvirkende årsak til sikringen av området, og med riktig tilrettelegging kan den øke den totale opplevelsesverdien for besøkende.

Se også veileder om å ta hensyn til natur- og kulturminneverdier i statlig sikrede friluftslivsområder.

Kulturminner

Før opp eventuelle kulturminner i området.

Kulturminnene kan ha vært en medvirkende årsak til sikringen av området, og med riktig tilrettelegging kan de øke den totale opplevelsesverdien for besøkende.

Se også veileder om å ta hensyn til natur- og kulturminneverdier i statlig sikrede friluftslivsområder.

Bygninger

Før opp eventuelle bygninger i friluftslivsområdet.

Der det offentlige har valgt å la bygninger bli stående er det kommunen/friluftsrådet som har ansvaret for framtidig forvaltning som for eksempel vedlikehold og restaurering og utbedring.

Adkomst og kommunikasjon

Beskriv hvordan brukerne kan komme seg til friluftslivsområdet.

Informer om hvordan viktige målgrupper, som ikke nødvendigvis disponerer bil, lett kan nå området.

Egnet bruk

Opplys om hvilken aktuell og potensiell bruk og aktivitet som egner seg i området. Kryss eventuelt av i flere ruter.

Eksisterende tilrettelegging

Informer om hvilke tilretteleggingstiltak som allerede eksisterer i området.

Informer også om området er tilrettelagt for personer med nedsatt funksjonsevne.

Se også veilederen om Tilrettelegging i statlig sikrede friluftslivsområder.

Annet

Gi informasjon om området som ikke dekkes av punktene over, og som kan ha relevans for om området bør prioriteres med tiltaksmidler.

Behov for tiltak i planperioden

Før opp i tabellen:

  • tiltak som er nødvendige å gjennomføre for at området skal kunne brukes
  • tiltak som er ønskelig for å øke bruken av området
  • forventede kostnader ved gjennomføring av tiltaket

I noen tilfeller er det vanskelig å beregne kostnadene, men det er viktig at de beregnes så godt som mulig. Dette kan for eksempel gjøres ved å hente inn anbud eller ved å undersøke erfaringstall hos andre kommuner eller friluftsråd.

Vær oppmerksom på at dersom en bruks-/servituttavtale ligger til grunn for at friluftslivsområdet er statlig sikret, kan det ligge begrensninger på type tilrettelegging som kan gjennomføres i avtalen som er inngått med grunneier.

Tiltak som kan gjøre området mer attraktivt

Skriv inn eventuelle tiltak som kan gjøre det enda mer attraktivt for allmennheten å bruke området, men som det av ulike årsaker ikke er aktuelt for kommunen å gjennomføre i gjeldende planperiode.

Driftsplan for planperioden

Det er valgfritt om kommunen fyller ut tabellene knyttet til driften av friluftslivsområdet. Staten gir ikke økonomisk støtte til drift og tilsyn av området. Det kan likevel være nyttig for kommunen/friluftsrådet og for fylke/stat å ha oversikt over områdets årlige driftsutgifter.

Fotografier

  • sett inn fotografier av friluftslivsområdet som viser områdets naturkvaliteter og tilrettelegging av området
  • oppgi alltid navn på fotograf
  • kommunen må informere fotograf om at forvaltningsplanen inkludert fotografier kan bli lagret i Naturbase med mulighet for bruk i offentlige brosjyrer, rapporter og lignende som handler om sikring og forvaltning av friluftslivsområder

Sett inn nye områder

Hvis kommunen har flere statlige friluftslivsområder, skal del 2 fylles ut for hvert område. Det gjøres ved å kopiere del 2, lim inn etter det første området og fyll ut.

Vi genererer din PDF - vennligst vent

Dette kan ta litt tid

Prioritering av tiltak

Sett inn tiltakene i de statlig sikrede friluftslivsområdene i planperioden i prioritert rekkefølge. Tiltakene hentes fra oversikten beskrevet i mal del 2.

Prioriteringen gir grunnlag for fylkeskommunens tildeling av av tiltaksmidler i planperioden.

Oversikt over driftskostnader

I denne tabellen kan kommunen fylle inn de samlede kostnadene for drift og tilsyn av de statlig sikrede friluftslivsområdene. Dette er frivillig.

Vi genererer din PDF - vennligst vent

Dette kan ta litt tid
Tilbake til forsiden Lenke til forsiden

Personvern

Personvernerklæring
Tilgjengelighetserklæring
Sosiale medier
  • Om oss
  • Kontakt oss
  • Tips oss
  • Få siste nytt
  • Ledige stillingar
  • Aktuelt
  • Høringer
  • Publikasjoner
  • Nettjenester
  • Skjema og frister

Personvern

  • Personvernerklæring
  • Tilgjengelighetserklæring
  • Sosiale medier
Gå til hovedinnholdet