Gjennom arealplanleggingen kan kommunen sette restriksjoner på arealbruken for å beskytte vannforekomstene mot forringelse, samt forbedre miljøtilstanden der dette er mulig.
Målgruppe
Veilederen er for offentlige instanser som behandler arealplaner, private planleggere, utbyggere og saksbehandlere på kommunalt, regionalt og statlig nivå.
Formålet med denne veilederen er å ivareta hensynet til vannmiljøet i arealplanleggingen. Mange arealbruksendringer påvirker vannforekomstene, og derfor er hensynet til vannmiljøet relevant i de fleste arealplaner.
- Plan- og bygningsloven § 1–8 sier at det i 100-metersbeltet langs sjø og langs vassdrag "skal tas særlig hensyn til natur- og kulturmiljø, friluftsliv, landskap og andre allmenne interesser".
- I følge plan- og bygningsloven § 3-1 bokstav i, skal planer skal legge til rette for helhetlig forvaltning av vannets kretsløp, med nødvendig infrastruktur.
- Vannforskriften gjelder for alle sektorer som forvalter eller tar beslutninger som har konsekvenser for vannmiljøet, og sier at vannforekomstene skal beskyttes mot forringelse, forbedres og gjenopprettes slik at de har minst god miljøtilstand. Vannforskriften omfatter alle vannforekomster i ferskvann og kystvann.
Denne veiledningen omfatter arealplanlegging som berører ferskvann (elv, grunnvann og innsjø), ikke kystvann. Rammene og målene i vannforskriften gjelder kystvannforekomster på samme måte som elve- og innsjøvannforekomster. For veiledning om arealplanlegging av kystvann, se veilederen planlegging i sjøområdene.
Håndtering av overvann og sikkerhet mot flom er viktige tema i arealplanleggingen, og kan også være vesentlig for å ivareta vannmiljøet. I NVE sine veiledere innenfor arealplanlegging, finnes det omfattende veiledning om dette, og denne veiledningen går ikke nærmere inn på disse temaene.
Tiltak som berører vannmiljø, må også vurderes etter ulike sektorregelverk. Annet regelverk som kan være aktuelt er nærmere beskrevet i kapittel 7 i denne veilederen.